Кадър: Bulgaria ON AIR

Дясноцентристката "Нова демокрация" спечели очаквано предсрочните парламентарни избори в Гърция. Партията получава между 38% и 42% от гласовете. Досега управляващата лява партия "Сириза" печели между 26,5 и 30,5%.

На базата на предварителните данни "Нова демокрация" ще има абсолютно мнозинство в парламента.

Доверието на гърците към левите партии обаче отбеляза голям срив. През изминалите 4 години Ципрас направи неща, които никой не успя между двете спасителни програми, обясни политологът Георги Киряков. Според него за 9 месеца Алексис Ципрас от крайноляв популист е успял да стане умерен държавник.

Още по темата

"Виждаме как народът търси алтернативи - пак малко популистки алтернативи, но по-скоро в културно историческия ареал, защита на традиционни ценности, каузи, светини. Нормално е Ципрас да загуби частично влиянието си, тъй като той не е част от това течение", посочи Киряков.

Той подчерта още, че не Ципрас, а международните кредитори са в основата на реформатa в Гърция, както и че реформите са наложени отвън.

Икономистът Даниел Василев заяви, че през 2017 г. именно чрез случващото се в Гърция сме станали свидетели на радикално вдигане на данъци, с което южната ни съседка е станала световен шампион.

"Това е генезисът на сегашните резултати от изборите. Хората разбраха, че те ще трябва да понесат проблемите от онова, което политиците им поднасят. Спасителният план е колосален политически компромис", обясни той.

След вота в Гърция предстоят доста промени в министерските постове, заяви икономистът и университетски преподавател доц. Йоким Каламарис пред Bulgaria ON AIR.

"Сириза" нямаше капацитет да обслужи подобно правителство. Не става дума за чистка, а за нормализиране на процесите в страната, която продължава да плаща тези неясни кредити", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase