Снимка: Pixabay

Далай Лама поднесе вчера извиненията си за коментар, който бе възприет като сексистки, след като заяви в интервю за Би Би Си, че ако жена трябва да го наследи, то тя трябва да бъде "привлекателна", предаде Франс прес.

Още по темата

Далай Лама: Европа принадлежи на европейците!

Тибетският духовен лидер съжалява много, че хората са се почувствали наранени от това, което е казал и поднася най-искрените си извинения, се казва в изявление на пресслужбата на Далай Лама, пише БТА.

Случва се понякога спонтанни изказвания, които могат да бъдат забавни в даден културен контекст, да изгубят хумористичния си характер при превода, допълни службата му.

В интервюто за Би Би Си, разпространено миналата седмица, Тензин Гяцо (истинското име на Далай Лама) бе помолен да коментира свои изявления от миналото, когато той казва, че е отворен към идеята следващият Далай Лама да е жена, при условие че тя е привлекателна.

"Ако има жена Далай Лама, тя трябва да бъде по-привлекателна (от мен)", каза в интервюто тибетският духовен лидер, придружавайки това изказване с обичайния си закачлив смях. Тогава интервюиращата го журналистка му заяви, че душевността доминира над външния вид, на което Далай Лама отвърна, че според него и двете са от значение.

Тези думи бяха разкритикувани от някои като сексистки. Пресслужбата на Далай Лама пояснява, че през дългия си живот той винаги е поставял акцента върху необходимостта за хората да се свързват на едно по-дълбоко ниво, вместо да бъдат заложници на външния вид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase