Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп предложи с туит на севернокорейския лидер Ким Чен Ун да се срещнат в Демилитаризираната зона, която разделя двете корейски държави, предаде Франс прес.

Тръмп, който е в Осака за срещата на върха на Г-20, написа в Туитър: "След важните срещи, особено с китайския президент Си, ще замина от Япония за Южна Корея. Докато съм там, ако председателят Ким види това, аз бих искал да се срещна с него на Границата, просто за да му стисна ръка и да кажа "Здрасти".

Малко по-късно преизидентът на САЩ обясни, че поканата му към севернокорейския лидер  е била импулсивно решение, предаде ДПА.

"Просто ми хрумна тази сутрин", каза Тръмп в Осака. "Просто опипвах почвата, защото не знам къде се намира той точно сега, може да не е в Северна Корея. Ако председателят Ким иска да се срещнем, аз ще съм на границата. Изглежда ние се погаждаме добре".

Ако не бях избран за президент, сега щяхме да сме във война със Северна Корея, похвали се Тръмп, като подчерта, че "не бърза" по севернокорейското досие.

Тръмп добави, че ако действително се срещне с Ким, това вероятно ще бъде само за "две минути", понеже толкова е цялото налично време, отбеляза БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase