Снимка: Reuters
fallback

Климатичен апартейд. Това определение използва експертът от ООН Филип Олстън, за да представи евентуалната кризисна ситуация, в която богатите плащат, за да избегнат жегите и глада, а останалият свят страда, пише bTV.

Освен човешки права като достъп до вода, храна и жилище, климатичните промени могат да разклатят демокрацията и върховенството на закона и да застрашат последните 50 години напредък, световното здраве и борбата с бедността.

Oще по темата

В доклада си Олстън обяснява, че стъпките на ООН, правителствата, НПО и бизнеса са абсолютно неадекватни спрямо заплахата, която вече чука на вратата.

В заключенията си експертът е констатирал, че точно човешките права, такива каквито ги познаваме на Запад, може да не преживеят идващите промени.

Въпреки непрестанните предупреждения и дори молби на еколозите, страните от Г-20 са утроили субсидиите към въглищни електроцентрали. Това е сериозен разрез с обещанието точно на този блок, който преди 10 години обеща да спре финансирането на подобен вид електроенергия.

Филип Олстън е категоричен, че един от основните виновници за заглушаването на проблема е американският президент Доналд Тръмп. Той е известен критик на теорията за климатичните промени, предизвикани от човешката дейност и дори извади САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Бразилският президент Жаир Болсонаро също намира място сред "опасните личности", след като заяви, че ще допусне рудодобив в Амазонската джунгла.

Като говори за сметки, докладът на ООН заключва, че богатите и развиващите се страни ще понесат 75% от разходите, касаещи климатичните промени.

Интересното е, че само 10% от въгледордните емисии обаче идват от бедната част на света. Докладът директно атакува настоящите международни договори за климата.

"Дори и парижкото споразумение от 2015 г. е абсолютно неефективно", констатира Филип Олсън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 4 години

В какъв свят живеем... Богатите взеха да бягат от глада.

27

татарин

преди 4 години

До Анонименсибир е хубаво място особенно в алтай

26

Анонимен

преди 4 години

"Слънцето и Земята прогресивно изсТиват....."

fallback