Снимка: Ройтерс
fallback

САЩ са се готвели да започнат ответни удари срещу Иран заради свалянето на американски разузнавателен дрон в четвъртък, но мисията е била отложена в последния момент, твърди Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Подробности за мисията или причината за внезапното прекратяване на плановете не са известни, но официални представители твърдят, че бъдещ военен отговор не е изключен. Според New York Times Тръмп първоначално е одобрил военни удари срещу Иран, но впоследствие ги е отменил.

Изглежда, че САЩ са се приближавали по-близо до военната конфронтация през целия ден в четвъртък, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че Техеран е направил „много голяма грешка“ при свалянето на безпилотния самолет.

Но с течение на времето всяка от двете страни се е въздържала от допълнителни стъпки и Тръмп по-късно овладява кризата, като предполага, че свалянето на дрона може да е станало „без благословията на висшето ръководство“ на Техеран.

„Предполагам, че някой е сбъркал“, каза Тръмп пред репортери. „Ние нямахме мъж или жена в безпилотния самолет. Това е голяма, голяма разлика“. 

САЩ обвиниха Иран, че е използвал мини, за да атакува шест чуждестранни търговски кораба, включително петролни танкери, а двете страни спорят и за изпълнението на ядрената програма на Иран.

Случилото се в четвъртък е продължение на седемте седмици на нарастващо напрежение, след като САЩ разположиха кораби, военни самолети, войски и противоракетни батареи, обвинявайки иранските сили в извършването на нападения срещу чужди кораби, а проирански групи – в ракетни атаки около региона.

Целия материал вижте в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 4 години

До Sata NATOТи мечтаеш да те е-бът УГЗ, ясно!Вземи да прочетеш финала на "Епифанские шлюзы" на К.Платонов! Това те чака!....Може би Путин трябваше да тресне една голяма обемно-детонираща бомба над някое турско градче? Понеже е умен, се стигна до сегашните отношения Турция-САЩ!

45

Анонимен

преди 4 години

" Масирани ракетни удари от дистанция по стратегически цели. "-- докато минат тази дистанция ще се случат толкова много неща!Например ще се взривят във въздуха.

44

Smurf

преди 4 години

Много исках ама нещо немах желание

fallback