Снимка: Pixabay

Научен пробив превъзбуди медицинските среди миналата седмица, след като учени от университета в Британска Колумбия обявиха, че са открили безопасен начин да конвертират която и да е кръвна група в универсална, предава “Сайънс алърт”, цитиран от bTV.

Още по темата

Скок на кръвта на черно, цените – от 90 до 600 лева

Има няколко вида кръвни групи – А, В, АВ и тип 0
. Първите три могат да приемат донорска кръв единствено от собствената си кръвна група, докато тип 0 е универсална и може да се влива на всички останали кръвни групи. Това е така заради различното съдържание на захари, които покриват червените кръвни телца.

До момента се знаеше, че с помощта на различни ензими тези захари от кръвта могат да бъдат елиминирани.

Ученият Стивън Уитърс, участвал в експериментите пояснява, че тези ензими до момента не бяха открити. Неговият екип потърсил отговор в човешките черва. Екипът на Уитърс вече знаел, че стените на храносмилателния ни тракт са покрити със същите захари като червените кръвни телца, а бактериални ензими, които могат да бъдат открити в човешките изпражнения, “свалят” тези захари.

По този начин екипът открил и успял да изолира ензим, който ефективно премахва захарите от кръвните групи А и В и ги превръща в тип 0. Новият метод е 30 пъти по-ефективен от всички използвани досега. В момента новият метод се проверява и следва неговото клинично прилагане. Ако ензимът се окаже напълно безопасен за хората, това би разрешило недостига на донорска кръв по цял свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase