Снимка: Reuters

Българският език се оказва един от най-популярните езици, които се използват в т.нар. даркнет - скрита част на интеренет пространството, която може да бъде достигната с използването на специални браузъри.

Анализът на тематичния блог Questona разкрива, че на български са около 1,9% от всички проверени страници С това родното слово се нарежда на пето място след руския език с 41%, английския - с 40%, корейския - с 3,7% и френския - с 2%, съобщава 24 часа.

Още по темата

Анализаторите коментират, че макар процентно българският език да е далеч от популярността на английския и руския, наличието му в подобна класация предполага значителна активност на сънародниците ни в дълбокия интернет.

Една от най-популярните стоки, които се търгуват в даркнета, свързани с България, са фалшивите лични карти. Една от коментираните обяви предлага такъв продукт на цена около 100 евро в електронната валута биткойн. Като доказателство продавачът е публикувал снимка на мостра с лицето на холивудския актьор Брат Пит. За да е още по-убедителен, е качил и линк към видео, в което показва в детайли крайния продукт.

Ревютата на купувачите, които оценяват вече закупена от съответния продавач стока, показват, че качеството на фалшивите български документи е изключително високо.

Тъмният интернет обаче се използва и далеч по-шокиращи престъпления. Преди 2 седмици Интерпол съобщи, че е разбила международна мрежа от педофили, сврързани в мрежата. Сървърът, на който са качвани материалите с посегателствата върху деца, се е намирал именно в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase