Архив: Булфото
fallback

Министерството на здравеопазването предлага 50% от приходите на лечебните заведения да се разпределят за възнаграждения на служителите, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

МЗ е изработило проект на Методика за образуване на разходите за персонал и работните заплати на медицинския и немедицинския персонал в държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ, която министър Кирил Ананиев представи днес пред синдикатите и работодателите.

Акцент в предложението на МЗ е минимум 50% от приходите от дейности, финансирани от НЗОК и МЗ, както и приходи от потребителски такси, наеми и други услуги, да се разпределят за възнаграждения за работещите в лечебните заведения.

По думите на министъра всяка болница ще определя размера на разходите за персонал чрез вътрешни правила, които да са съобразени с Методиката и със спецификата, организационната структура и дейността на всяка конкретна болница. "Всяка болница ще съгласува вътрешните си правила с представените на ниво лечебно заведение синдикални организации“, посочи Ананиев.

Той уточни, че вътрешните правила ще се утвърждават от директора или управителя на лечебното заведение и ще бъдат синхронизирани със Стандарта за финансова дейност, който прилагат държавните и общински болници.

След като са обезпечени приоритетните разходи за персонал и са изпълнени условията на Стандарта за финансова дейност, болниците ще могат да изплащат допълнителни възнаграждения за извършени дейности и постигнати резултати.

Допълнителните възнаграждения ще бъдат определяни според индивидуалния принос на работещите за постигнатите резултати от дейността. Предложението на МЗ е средствата за допълнителни възнаграждения да не могат да превишават 50% от общите разходи за персонал. Това стана ясно още от думите на здравния министър.

Социалните партньори поеха ангажимент да изпратят становищата си по Методиката, както и да дадат предложение за определянето на препоръчително съотношение между основните работни заплати за лекар, специалист по здравни грижи и санитар, което съотношение да залегне в окончателните текстове на Методиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 4 години

Държавата пак бяга от отговорност. Трябва да има ясни правила. Фиксирана стартова заплата и таван който не позволява някои богопомазани лекари да вземат от две до тридесет пъти по висока заплата от своите колеги. На главните лекари задължително да се търси отговорност за необосновани стопански разходи и да не им се позволява да се държат като еднолични господари дерибеи.

14

АНОНИМЕН

преди 4 години

И ЗАЩО ЩЕ ГО ПРАВЯТ ТА ТЕ СЕГА ВЗИМАТ ДОСТАТЪЧНО КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ ОТ КЛИНИЧНАТА ПЪТЕКА ДЪРПАТ И ОТДЕЛНО ПАЦИЕНТА СИ ПЛАЩА ВСИЧКО ИЛИ СТАВА ДВОЙНО. ЕМИ ЗАТОВА МНОГО ДИРЕКТОРИ НА БОЛНИЦИ СА МИЛИОНЕРИ С ПО 20-30 АПАРТАМЕНТА, ОФШОРКИ, ИМОТИ, АВТОМОБИЛИ И КАКВИ ЛИ НЕ ЕКСТРИ. ЗНАЧИ ЛИ ТОМА, ЧЕ ЗАПЛАТИТЕ ИМ СА НИЩОЖНИ??????????????

13

Анонимен

преди 4 години

Ей не се наядоха тия наговорили и корумпета...

fallback