Снимка: Reuters, архив

Лизел Хайсе е 100-годишна бивша учителка, която обаче няма ни най-малко намерение да излезе в заслужена почивка.

Германката, която съвсем скоро е отбелязала стотния си рожден ден, беше избрана за общински съветник в 8000-я град Кирххаймболанден в германската провинция Рейнланд-Пфалц.

Лизел е част от местната политическа организация "Wir fur Kibo" - "Ние за Кирххаймболанден" и е получила най-много гласове на проведените в неделя местни избори, пише DW.

Критик на Brexit, фен на Макрон

В разгара на предизборната кампания за европейските и местни избори в Кирххаймболанден, Лизел неведнъж завила, че призивите за политическа промяна нямат нищо общо с възрастта. "Политиката се изроди от хуманизъм в капитализъм", настоява Лизел.

100-годишната германка е критик на излизането на Великобритания от Европейския съюз и симпатизира на френския президент Еманюел Макрон и плановете му за по-дълбоко интегриран ЕС.

Мотивите на германката да се кандидатира всъщност са доста тривиални. Лизел много обичала да плува, дори нарича спорта "еликсир на живота".

Затова и редовно ходела на басейн, но през 2011 г. местната община решила да закрие обществения басейн.

Политическите й планове обаче далеч не се изчерпват с идеята за повторно отваряне на басейна. Тя иска да основе и младежки клуб, в който децата да могат да играят, спортуват, да се забавляват и дори да създават музика.

"Младежда е поставена на второ място тук", отбелязва с горчивина 100-годишната Лизел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase