Снимка: БТА
fallback

Австрийските депутати отстраниха от власт правителството на консервативния канцлер Себастиан Курц. Това стана по време на гласуване в парламента на вот на недоверие срещу него, предаде Ройтерс.

Oще по темата
Вота срещу Курц подкрепиха Австрийската социалдемократическа партия и крайнодясната Австрийска партия на свободата, която допреди седмица управляваше в коалиция с Курц.

Заради скандален видеозапис на нейния тогавашен лидер Ханс-Кристиан Щрахе обаче Курц сложи край на коалицията им. Така на практика той остана начело на правителство на малцинството.

По конституция сега президентът на Австрия Александър ван дер Белен трябва да назначи кабинет от експерти, който да управлява страната до следващите избори, които се очаква да са през септември.

Гласуваният днес вот на недоверие е първият успешен срещу правителствен ръководител или правителство в следвоенната история на Австрия, отбелязва ДПА. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

до 15 от славянин

преди 5 години

''Заиграването с кремълската Мафия не води до нищо добро за всяка държава !''Нали, ''доброто'' за всяка държави идва само след заиграване с говедарската мафия! Нашата татковина е най-яркият пример - откакто преди почти 30 години се заигра с говедарската мафия, всичко и върви ''по мед и масло'', превърна се в Сомалия, пардон, ''Швейцария'' на Балканите!

17

Анонимен

преди 5 години

Курц обяви, че Австрия няма да ползва вече външно финансиране. Това удари *** много жестоко. После социалистите направиха съюз с Щрахе (Кремъл), когото само преди 5 дни плюеха като бесни. Сега разбирате ли връзката между пари, ***, комунисти и русия???? Само че Курц ги отвя на тези избори. На бас, че септември ще има пълно мнозинство. Това е отмъщение на мишоците. ***!

16

До 16

преди 5 години

Може да го предвариш ...

fallback