снимка: Ройтерс

Политическо земетресение в Австрия: Федералният канцлер Себастиан Курц обяви края на коалицията с десния популистки блок FPÖ (Австрийската партия на свободата) и възможно най-ранните нови избори. 32-годишният политик завършва с това едно политически много опасно приключение - нещастния правителствен съюз между консерватори и десни популисти.

Така Австрия се превръща в пример за цяла Европа. Скандалното видео от Ибиса с досегашния лидер на FPÖ Хайнц-Кристиан Щраше не оставя никакво съмнение: десните популисти са изключително опасни за демокрацията, бизнеса и свободата на медиите.

Още по темата
Щраше искаше да вкара най-големия вестник в страната - Kronen Zeitung, в руски ръце, да изключи незаконно строителната компания Strabag от правителствените договори и да разменя журналисти като шахматни фигури. Тайно записаното видео разкрива един безпрепятствен екстремист - без срам и чест.

Дълго време Себастиан Курц не искаше да осъзнава в своята арогантност каква заблуда извършва с дясното си правителство в Европа. В продължение на 16 месеца той се правеше, че не вижда скандалите, злоупотребите и хрумките на десния си популистки партньор.

Неговото поведение навреди на репутацията на Австрия по света. При това ле липсваха предупреждения от политическия квартал. От канцлера Ангела Меркел до баварския премиер Маркус Зьодер – редица консервативни приятели изпращаха ясно послание към Австрия: няма сътрудничество с безотговорни десни популисти.

Но австрийският канцлер се нуждаеше от дълго време, за да стигне до правилното решение. До края на съботния ден зад затворените врати на канцеларството имаше опити да се спаси нечестивата дясна коалиция.

Решението на Курц за нови избори е единственото правилно решение. С прекъсването на коалицията консервативният държавен глава коригира погрешното си убеждение, че може да укроти някак си десните популисти с тотална липса на осведоменост за същината на демокрацията.

Продължението на анализа четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

28

Милен Илиев Минков

преди 4 седмици

Англия не-дойде на-срещата.....

27

сминдух енд чесън

преди 4 седмици

У нас подобни "щрашетчета" са се размножили като хлебарки,настанили са се предимно в коридорите на властта,щъкат съвсем безнаказано.

26

Гост+

преди 4 седмици

Популистите не разбират устоите на съвременната (псевдо)демокрация и с това подкопават евроатлантическата интеграция. Те са на каишка от Москва. Всичко това ги прави изключително опасни "за демокрацията, бизнеса и свободата на медиите". Ето това се опитват да ни внушат днес неолибералните лицемери, строителите на Новия Деспотичен Световен Ред, поддръжниците на Хегемоните и Глобализма, анихилаторите на националност, суверенитет, история, морал и традиции.