А как да ги приучим сами да отказват вредните храни сподели в "България сутрин" специалистът по здравословно хранене Яна Данаилова.
"Прекалената рестрикция и тоталната забрана, фокусират вниманието на децата върху "забранения плод". Единственият начин да успеем да ги приучим да се хранят здравословно, е това да бъде начин на живот и хранене у дома", подчерта експертът.
Тя поясни, че Световната здравна организация препоръчва да не се дават храни, съдържащи захар на деца под 2 години.
По думите ѝ статистиката сочи, че ние консумираме в пъти над препоръчителните норми захар.
"Това крие рискове от развитие на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет и др. в зряла възраст", отбеляза Данаилова.
Според нея, родителите са тези, които трябва да създадат навиците на живот у децата, които ще ги превърнат в здрави, активни и успешни възрастни хора.
Специалистът по здравословно хранене препоръча да се четат внимателно етикетите и да се избягват храни с над 22 на 100 грама захар.
Тя посъветва естествената фруктоза да си набавяме от плодовете и зеленчуци, като ги комбинираме с фибри и минерали.
Като най-вредни храни, гостът на Bulgaria ON AIR посочи рафинираните.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
28
Анонимен
преди 4 годиниДецата отказват да ядат плодове не защото не познават вкуса им, а защото това не са плодове. Една сочна АРОМАТНА слива или праскова няма как да не те накара да я пожелаеш, ако ще никога да не си опитвал. Или кайсия. Или круша. Да обяснявам ли още или сам ще започнеш да мислиш?
27
Анонимен
преди 4 годиниСкоро не само ще са дебели, но и детската полиция ще ги пази...
26
Анонимен
преди 4 годиниЗа съжаление това е резултатът от влошеното качество на храната - в повечето храни има добавена хидрогенирана палмова мазнина, която е пагубна за организма.