Снимка: архив, Булфото

Здравословното хранене е въпрос на познания и навици. И тук идва ролята на родителите, които според специалистите трябва да възпитат такива в децата още от момента на тяхното първо захранване.

А как да ги приучим сами да отказват вредните храни сподели в "България сутрин" специалистът по здравословно хранене Яна Данаилова.

"Прекалената рестрикция и тоталната забрана, фокусират вниманието на децата върху "забранения плод". Единственият начин да успеем да ги приучим да се хранят здравословно, е това да бъде начин на живот и хранене у дома", подчерта експертът.

Тя поясни, че Световната здравна организация препоръчва да не се дават храни, съдържащи захар на деца под 2 години.

По думите ѝ статистиката сочи, че ние консумираме в пъти над препоръчителните норми захар.

"Това крие рискове от развитие на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет и др. в зряла възраст", отбеляза Данаилова.

Според нея, родителите са тези, които трябва да създадат навиците на живот у децата, които ще ги превърнат в здрави, активни и успешни възрастни хора.

Специалистът по здравословно хранене препоръча да се четат внимателно етикетите и да се избягват храни с над 22 на 100 грама захар.

Тя посъветва естествената фруктоза да си набавяме от плодовете и зеленчуци, като ги комбинираме с фибри и минерали.

Като най-вредни храни, гостът на Bulgaria ON AIR посочи рафинираните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase