Снимка: БТА

Москва е заинтересована от нормализиране на отношенията със САЩ на основата на взаимното уважение, каза днес руският външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция с американския държавен секретар Майк Помпейо след разговорите им в руския черноморски курорт Сочи.

"Убедени сме, че това е напълно възможно и реално, ако действаме на основата на взаимното уважение и взаимното зачитане на интересите", отбеляза Лавров, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според него Русия може да се договори със САЩ за продължаване на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СНВ-3) в рамките на двустранна съвместна консултативна комисия. Лавров заяви също, че Русия и САЩ ще продължат диалога си за Сирия.

Помпейо каза, че Вашингтон прави всичко възможно за нормализиране на отношенията с Москва. "Ние искаме да подобрим отношенията между нашите народи. Правим всичко, за да се предприемат стъпки в тази насока", посочи той.

"Ние не искаме която и да е страна да се намесва в работите на Венецуела, искаме венецуелският народ да получи своята демокрация, сам да избере своя ръководител, независимо дали това ще бъде (Николас) Мадуро или някой друг", каза държавният секретар, цитиран от ТАСС.

Лавров от своя страна каза, че бъдещето на Мадуро трябва да бъде решено от венецуелския народ и нарече американския натиск върху него недемократичен, съобщи Ройтерс.

Той каза също, че американските санкции срещу Северна Корея ще бъдат отменени, след като Пхенян изпълни своите обещания (за денуклеаризация).

Помпейо добави, че е настоял Москва да освободи задържаните (при Керченския инцидент) украински моряци и да работи с новия украински президент за установяване на мир в Източна Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase