Снимка: Pixabay
fallback

Търговската война между САЩ и Китай до момента изглежда, сякаш се води от една страна, докато другата само търпи поражения. Оказва се, че това далеч не е така, а възможностите на азиатската държава са далеч по-големи от предполаганото, коментира доц. Григор Сарийски от Икономическия институт към БАН за Bloomberg TV Bulgaria.

"Има редица механизми, с които Китай може да отговори на новите санкции. Сред тях са създаване на административни спънки за редица американски компании в страната, пренасочване на китайските туристи от САЩ към други страни и продажбата на ценни книжа от външния дълг на американците", казва доц. Сарийски.

Щатите все пак си запазват известен буфер за действие по отношение на митата. Вносът от едната към другата страна е в съотношение 5 към 1 в полза на Китай, така че търговската ниша е под контрола на американския президент.

Не бива все пак да се подценяват възможностите пред китайците, защото възможностите им са огромни. Разликата е, че не използват шумните похвати на Доналд Тръмп, за да водят преговорите чрез медийното пространство, изрази мнение експертът.

Цялото изказване на доц. Григор Сарийски можете да видите на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 4 години

Който е работил с китаци - знае. Гледат тъпо , съгласяват се с всичко а на другият ден всичко се повтаря отново. Не съм против тях но културата им е толкова далече от тази на западния свят че колкото и да го имитират нещата не вървят. Друго щеше да е ако се развиваха по собствен път но не би.

11

бай ганю

преди 4 години

реалността ече америка е просто един свръх консуматор а китай свръх производител захранващ консуматорски глад и по пътя на логиката сред такава не балансирана търговия накрая кой излиза с повече кинти в джобчето? лесно е да се досетим

10

Анонимен

преди 4 години

Евала на Тръмп,това е човека които се опълчи на юдейско-либералният модел наложен от ***, моделът който е на път да разруши хегемонията на западният свят.Но ми се струва че съвсем скоро ще му скроят шапка!

fallback