Снимка: БТА

Литовците гласуват днес на президентски избори. Повечето от кандидатите обещават да решат задълбочаващия се проблем с неравенството и бедността.

Въоръжена до зъби
Смятана за един от ястребите в НАТО, Литва удвои военния си бюджет от 2013 г. като реакция на анексията от Русия на украинския Кримски полуостров. Задължителната военна служба бе възстановена през 2015 г. - година след анексията. Годишно това засяга около 4000 мъже на възраст от 19 до 26 години, които служат 9 месеца.
Германия командва многонационален батальон на НАТО, разположен в Литва като част от мерките на алианса за успокояване на балтийските републики и Полша, изправени пред заплахата от Русия.

Почитатели на баскетбола

Футболът има сравнително малко фенове в Литва, влюбена в баскетбола и шеста световна сила в този спорт, смятан за втората религия в страната след католицизма. Международните мачове са гледани от групи запалянковци, облечени в жълто, зелено и червено - националните цветове на Литва. Колкото до футбола, Литва никога не е успявала да се класира за голямо първенство и е на 132-о място в класацията на ФИФА.

Последните езичници в Европа
През Средновековието Литва е била една от най-големите европейски империи и е обхващала територии на днешна Беларус и Украйна. Тя е била и последната езическа страна на континента, приела християнството в края на 14-и век.

Великото литовско княжество в продължение на няколко века е свързано с Полското кралство, преди двете държави постепенно да се разделят като две съседни монархии.
Получила независимост в края на Първата световна война (1914-18 г.), по време на Втората световна война Литва е анексирана от Съветския съюз. Става първата балтийска държава, обявила независимост - през 1990 г. От 2004 г. е член на ЕС и НАТО, а от 2015 г. - и на еврозоната.

Изтичане на мозъци

Най-голямата и най-южната от балтийските републики, Литва регистрира солиден икономически растеж след присъединяването си към Европейския съюз през 2004 г., но социалното неравенство и отварянето на границите доведоха до голяма емиграция към Великобритания и Норвегия. За 10 години страната загуби една десета от населението си, което намаля до 2,8 милиона души.
Силният икономически растеж обаче може да обърне тенденцията и много експерти предвиждат, че за пръв път от десетилетие тази година нетната миграция ще е положителна, главно благодарение на имиграцията на украинци в Литва.

Равенство на половете, но само донякъде

Заради острия си език и черния си пояс по карате президентката Далия Грибаускайте си спечели прякора Желязната лейди. Тя застана начело на Литва след победата си на президентските избори през 2009 г. и бе преизбрана през 2014 г. Бившата министърка на финансите Ингрида Шимоните има добри шансове да я наследи.
В същото време обаче Литва е единствената държава в ЕС, където след последното преструктуриране на кабинета преди няколко месеца няма нито една жена министър. Равенството между половете все още е твърде крехко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase