fallback

Истинското име на папа Франциск е Хорхе Марио Берголио. Роден е на 17 декември 1936 г. в аржентинската столица Буенос Айрес. Баща му - Марио, е емигрант от Италия, който заедно със семейството си бяга от режима на Бенито Мусолини през 1929 г. Майка му - Реджина, е родом от Буенос Айрес, разказва Bulgaria ON AIR.

Берголио е най-големият от 5 деца. Завършва химически технологии и временно работи по специалността си. Преди да стане йезуит сменя няколко поприща, като му се налага да работи дори като охрана в нощен клуб и чистач.

На 21-годишна възраст се сблъсква с тежки здравословни проблеми - разболява се от пневмония, заради която губи част от белия си дроб. Година по-късно избира йезуитството като призвание. Учи хуманитарни науки в Чили, а после получава диплома по философия. Владее свободно испански, немски и италиански език. Преподава литература в католически университет, а след това става професор по теология.

Самият той признава, че на младини е бил влюбен в момиче и е бил на косъм да се откаже от религиозния си път, но любовта към Господ надделява.

През 1993 г. е назначен като помощник-епископ на Буенос Айрес. Пет години по-късно става архиепископ. През 2001 г. папа Йоан Павел II го издига за кардинал на консисторията.

През 2014 г. Хорхе Марио Берголио официално става папа Франциск - първият папа от южното полукълбо. Светият отец е отворен към съвременния свят и модерните технологии. Наричат го Папата на народа, толерантен е към всички религии и култури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Kурт

преди 5 години

Патриарх Евнухенти е по велик и от гомносподь

34

Тоя, дет' ви пс

преди 5 години

Хора, срам ме е от вас. Крайно време е това подобие на държава да се разпада и всеки от къде, че то и без друго си приличаме на племенно общество, в което всеки втори много разбира, а всеки първи е минимум по-висш от всички хора на този свят. Как може да сме толкова тесногръдо племе, не мога да повярвам грам. Има ли статия в тоя сайт, която да не сте нахранили и да не сте наплюли? Има ли личност, която да не можете да насерете? И все плюете Бойко, па после пак гласувате за него. Смешници.

33

Анонимен

преди 5 години

До 68т.н. алфа, НЕ струва пукната пара без т.н. бета ... ако са по хитри животните (а те не са) всичкси бета ше оставят тоя "алфа" сам самичък да се перчи "в харема" и ше му гледат сеира отстрани - как ше снабдява с храна "харема", как ще го "брани от други хищници" ... да го видят до къде му е "алфата" на тоя примитив-комплексар, но "силовак"!

fallback