Снимка: Bulgaria ON AIR.
fallback

Лидерът на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдaди се появи във видеоклип за пръв път от пет години насам. В разпространеното от самата организация видео мъж с брада, приличащ на Багдaди, заявява, че групировката ще търси отмъщение за всички нейни членове, които са били убити или се намират в затвора

САЩ ще проверяват записа, а наградата от 25 милиона лева, която дават за Багдади, остава.
Oще по темата


Според експерта от Центъра за близкоизточни изследвания Мохд Абуаси този запис е направен преди атентата в Шри Ланка и след последната битка между "Ислямска държава" и кюрдите.

"Това е целта - да мобилизира масите. Според данни почти 30 хиляди ислямисти, които са били на територията на Сирия и Ирак в рамките на "Ислямска държава", са се върнали обратно по местата си и се разчита точно тези бойци да бъдат мобилизирани отново", коментира журналистката Нина Спасова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ остава опасността от това "Ислямска държава" да бъде възстановена, а според Мохд Абуаси във видеото е истинският Абу Багдади.

"През 2013 година се появи по същия начин. Разликата е, че сега той говори без никакво самочувствие. Липсва изражението, което имаше като лидер на ИД. Много хора смятаха, че той е умрял и при тяхната идеология не може да даваш клетва за лоялност към човек, който е загинал. Затова, ако има хора, които искат да се присъединят към организацията, трябва да видят, че е жив", коментира експертът в "България сутрин".

По думите на Мохд Абуаси американците продължават да използват присъствието на организацията за политически цели.

"Факт е, че "Ислямска държава" териториално беше унищожена и там се бяха съсредотичили много привърженици на организацията. Сега те са в процес на преструктуриране. Тя не е унищожена идейно, което е много опасно и стои в основната на много терористични актове", обясни Нина Спасова.

Според нея организацията започва да върви по стъпките на "Ал кайда". По думите ѝ лидерите някъде създават и планират операциите и те се изпълняват от членовете на "Ислямска държава".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Махленска клюкарка

преди 5 години

Айде стига с тези експерти. Откога журналистите разбират от такива работи? Има цели агенции дето се занимават и не могат да дават такива категорични изявления. Правят се изследвания на гласа, оперативна инфо и т.н. Аман от пенкилери

15

Викинга

преди 5 години

Ами да, ще се възроди, като гласуваха в конгреса военен бюджет на космически суми долари, естественно, че ще се възроди!!!, а руснаците ще си изпробват преспективните въоръжения и всичко е ок!, само дето ще пострадат обикновенните хора по света, но кой му пука!!! "демократия"!!!!

14

Анонимен

преди 5 години

Всички талибани трябва да си боядисват брадите, за да ги различаваме в тълпата брадатковци. Например, Синята брада. Трудно е вече разпознаването.

fallback