Володимир Зеленски. Снимка: БТА
fallback

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер се обърнаха с рядко общо послание до новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски. В него те му честитят победата на изборите в неделя и очертават европейските приоритети за отношенията с Киев.

В писмото двамата лидери на евроинституциите обръщат внимание на европейската позиция за непризнаване на анексията на Крим от Русия, както и за прекратяване на военното напрежение в Източна Украйна.

“Можете да разчитате на продължаващата и твърда подкрепа на ЕС за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна”, пишат Туск и Юнкер до Зеленски.

Oще по темата

Европа е наложила санкции на Русия, отказва да признае присъединяването на Кримския полуостров, както и провежданите там избори. Отделно санкции на Кремъл са наложени и за неизпълнението на Мирските споразумения, които целят да установят мир в Донбаския регион в Източна Украйна.

В общото си послание двамата председатели на евроинституциите дават на новия президент да разбере, че ЕС ще очаква продължаване на реформите за борба с корупция, укрепването на законността, либерализация на енергетиката и стабилността на държавните финанси.

Брюксел предостави на Киев рекордна финансова помощ за макроикономическата стабилност на бюджета от 1 милиард евро, половината от които бяха одобрени за плащане в края на миналата година.

Европа се надява при новия държавен глава да продължи и споразумението за свободна търговия, което дава привилегирован статут на европейските компании в Украйна и на украинските износители в ЕС.

Туск и Юнкер изразяват надежда, че Зеленски, който е новак в политиката, ще продължи пътя на предшественика си Петро Порошенко, който беше проевропейски настроен.

“Значителен напредък е постигнат през петте години от Революцията на достойнството в Украйна и остава много да се направи за пълното реализиране на мирната, демократична и просперираща Украйна, за която призовават нейните граждани”, пишат двамата председатели на Съвета и на Комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Викинга

преди 5 години

Лелееее, абе не си ли начесахте езиците с Крим, така че и нон стоп да лаете, Крим е бил, сега е руски и ще е винаги руски! Запрете се вече, че и малкия Иванчо ви се смее))!!!!

68

Анонимен

преди 5 години

ПО-ДОБРЕ КОМИК, ОТКОЛКОТО ПОЖАРНИКАР.

67

Анонимен

преди 5 години

Тодор Бъчваров. Още не е седнал на трона и не са го коронясали и утъпка пътека до Израел , на гнило ми мирише тая работа , със тях човек да си няма ож-беш .Евреите си имат Стар мерак за Крим още от времето на Сталин , но не им излезна ,,късмета", мъти се нещо ама де да видим.На младока тиквата още му е зелена , та от всякъде се надпреварват умни акули да му дават и как твърдо стоят зад него .За Крим да не си трови нервите оти ще му мине , всяко чудо за три дни.На добър път , МНОГО ВНИМАВАЙ .

fallback