Снимка: БТА
fallback

Застреляната снощи в Лондондери по време на размирици 29-годишна жена е журналистката Лайра Маккий, съобщи полицията в Северна Ирландия, цитирана от ДПА.

"Смятаме, че това е терористичен акт, извършен от агресивни републикански дисиденти", каза пред журналисти заместник-полицейският началник Марк Хамилтън. По думите му зад нападението най-вероятно стои Новата Ирландска републиканска армия – групировка, отцепила се от историческата Ирландска републиканска армия (ИРА) - и това е основната линия на разследването.

Oще по темата
Лайра Маккий е стояла до полицаи в предградието Креган, когато в 23.00 ч. по Гринуич въоръжен мъж открил стрелба срещу тях, уточни Хамилтън. Жената била простреляна и откарана с полицейски автомобил в болница, където по-късно е починала от раните си. Полицията е започнала разследване за убийство, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Тези размирици в Лондондери се случват точно преди великденския уикенд, когато републиканските дисиденти, които се борят за обединение между Северна Ирландия и Република Ирландия, традиционно отбелязват годишнината от Великденското въстание през 1916 г. срещу британското управление, отбелязва ДПА.

В изявление Мишел О'Нийл, заместник-лидер на ирландската републиканска партия "Шин фейн", заклейми отговорните за убийството с думите, че това е нападение срещу цялото общество.

"Първите ми мисли, моите и на партията ми са със семейството на убитата жена. Това е безсмислена загуба на живот", каза О'Нийл.

"Убийството на тази млада жена е човешка трагедия за семейството й, но е и атака срещу всички хора от нашето общество, атака срещу мирния ни процес и атака срещу Споразумението от Разпети петък" - мирния договор, сключен между Великобритания и Ирландия през 1998 г., добави О'Нийл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 5 години

Както предрекоха анализаторите, Брекзита събуди заспалата ИРА. Защото значеше отново разделяне на Ирландия. Човек трябва да им признае на ирландците, че се борят докрай. Няма граждани на света и всички сме европейци - заплашат ли да им сложат граница, веднага скачат. Съжалявам за убитата журналистка, това е втора убита жена в Кралството заради Брекзита (предишната беше една английска депутатка, мисля). Мир на душата й и мир на Ирландия.

17

Анонимен

преди 5 години

Нямам нищо против да се пазят независимите журналисти. Като Асанж, например. Тези, които работят за политическа или икономическа сила не са журналисти. Те са Пи ар агенти. За тях не бива да важи закона за защита на журналистите. А такива са повечето, представящи се за журналисти в момента. Много се объркаха ценностите на читателите напоследък. И за това са виновни точно пи - ар агентите на политическите организации в медиите, наричани от някои журналисти.

16

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 14Само с едно изречение си написа биографията!Отговор с едно изречение:Не са рекли,не са го направили!

fallback