Снимка: Reuters

Пожарът в парижката катедрала "Нотр Дам" е напълно потушен, съобщи говорителят на корпуса на парижките пожарникари Габриел Плюс, цитиран от ТАСС.

Пожарникарите ще останат на място до края на днешния ден, за да реагират в случай на скрити огнища, допълни говорителят.

Огнената стихия беше овладяна днес призори след 12 часа непрекъсната работа на огнеборците, набрани са и много дарения, за да се осигури възстановяването й, предаде Франс прес.

Двама полицаи и пожарникар са леко пострадали при гасенето, съобщи противопожарната служба на Париж, цитирана от ТАСС.

Още по темата

За учудване на хората, дошли рано тази сутрин при катедралата, докато небето над двете й кули блестеше, зловещите поражения от огъня почти не бяха видими отвън.

Голямата розетка във витраж на южната фасада, откъм река Сена, е непокътната. Но през зейнала врата може да се видят купчина потъмнели отломки, греди на срутената дървена конструкция, съобщи от мястото на събитието журналист на АФП.

Най-добре оглед на щетите може да се направи, ако "Нотр Дам "е гледана от въздуха, особено на равнището на покрива, който е почти напълно унищожен.

Към 7 ч. тази сутрин (8 ч. бълг.) пожарникарите най-после обявиха, че бедствието е "овладяно". "Огънят е напълно овладян", каза за АФП говорител на противопожарната служба в Париж, от която бяха мобилизирани 400 огнеборци.

Говорителят предупреди, че равносметката е "драматична". Целият покрив е силно повреден, цялата дървена конструкция е разрушена, една част от свода се срина, а вековните витражи ги няма, както и 93-метровата кула стрела, която се срути снощи.

Кметът на Париж Ан Идалго предложи днес по радио "Франс ентер" провеждането в града на "международна донорска конференция" с оглед възстановяването на катедралата, предаде АФП, цитирана от БТА.

Идалго обяви, че кметството ще отдели 50 милиона евро за възстановяването. Тази сутрин ръководителката на столичния регион Ил дьо Франс Валери Пекрес обяви, че се предоставят 10 милиона евро спешна помощ, предаде ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase