Снимка: Reuters

Къде ще бъде новият завод на Фолксваген (Volkswagen)? За сега изборът се свежда между Турция и България, съобщават от БТА, цитирайки турски издания.

Според медиите в съседката ни, двете държави са с най-силни алтернативи за проекта на Фолксваген поради условията, които предлагат.

Предпочитанията на концерна натежавали към Турция заради разпределителната структура, която притежава, и наличието на повече квалифицирана работна ръка, отбелязват медиите.

Според ДПА разходите за персонала в Турция били много по-евтини в сравнение с тези в Германия. Инвестицията на германския автомобилен гигант /в България или в Турция/ щяла да бъде за милиарди евро.

Представител на турската асоциация за автомобилостроене Алпер Канджа казва по повод информацията, че очакванията на Турция са евентуална инвестиция на Фолксваген в страната да бъде насочена към производството, а не концернът да ползва Турция само като пазар за продажба на продукцията си.

Според турските източници Фолксваген е постигнал договореност със заводите на Форд в Турция за производството на микробуси в тези производствени съоръжения.

Посочва се също, че специалисти от Фолксваген са били специално на посещение в София за инспектиране на възможностите, които притежава България, за евентуално инвестиране на германския автомобилен концерн в завод в страната. Ръководството на Фолксваген миналата година бе обявило, че през следващите пет години ще инвестира 44 милиарда евро за производство на електромобили, безпилотни коли и дигитални технологии.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase