Снимка: Pixabay
fallback

Американски учени доказват, че кучетата не само са най-добрият приятел на човека, но могат и да усетят когато той е болен и то от животозастрашаваща болест. В 97% от случаите четириногите са успели да "надушат" развитието на рак у хората.

Екипът на Хедър Жункейра от компанията "Биосент Ди Екс" е работил с три дакела, предварително обучени да разграничават между нормален кръвен серум и тъкан със злокачествен рак на белия дроб. Кучетата са разпознали нормалната тъкан в 97,5 процента от случаите, а раковата - в 96,7 процента от случаите.

Учените се надяват да използват откритието, за да разработят евтини и неинвазивни начини за откриване на рак. Те искат да определят и кои са биологичните съединения, които разпознават кучетата, и да разработят профилактични тестове на тази база.

Обонятелните рецептори на всички кучета са 10 000 пъти по-чувствителни, отколкото на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 5 години

До 15 или там последните два-три коментара преди тозиА ти изпълнен с омраза и гняв човеко горен ли си, долен ли си, велик ли си? Спиш ли добре, имаш ли семейство, работа, деца, дом? Здрав ли си? Благодарен ли си? Вярваш ли в нещо? Или само омразата ти остана... защото някой не се е държал човешки с теб някога... Така ли искаш да върви животът ти за теб и останалите занапред? Не е ли време да се позамислиш малко?

15

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен" .абе ГОЛЯМ ЧОВЕК Е ДАКЕЛА и това си е !"Болен мозък си, болен! Кучето си е куче. А по- долни от кучетата сте вие, кучкарите.

14

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен" Това откритие е просто доказателство, че кучетата са доста по-умни от нас и това е "Кучетата, които НЯМАТ разум със сигурност са по - умни от теб, човеконенавистен под.човеко. И говори само за себе си, ***, който си се е отрекъл от човешкото, човеците и човещината! Ти си по- долен и от едно безсловесно, БЕЗУМНО, МРЪ.СНО И НЕЧИСТО куче, ***!Скапаният ти коментар е доказателство, че кучкарите ВЕЧЕ НЕ се смятат за човеци,А за по- долни и от мръс.ните нечисти кучета.

fallback