Снимка: Булфото
fallback

Остават броени дни до Великден, а повечето от нас с нетърпение очакват да се съберат с роднините на трапезата, да се чукнат с яйца за здраве и хапнат вкусно агнешко. Изкушени от различните ястия обаче, мнозина ще прекалят с яденето.

За празниците се раздават и получават варени яйца, боядисани с различни багри. Традицията повелява да се "борим" с близките за здраве, но в един момент може да се увлечем и изядем прекалено много протеини, а това се отразява зле на организма.
 
Колкото и да обичате яйца, след първия ден на Великден те ще ви омръзнат. Може да си направите зелена салата с тях, различни разядки, да ги запечете със зеленчуци, но винаги трябва да следите колко общо приемате за деня. Смята се, че препоръчителното количество е до 5 на седмица, а някои ще изядат поне 3 само за ден.
 
Полезни вещества в яйцата
 
Те съдържат важни аминокиселини, без които тялото не може. Също така са богати на витамините В1, В3, В12, фолиева киселина, биотин, А, Е и D. От минералите присъстват селен, цинк, желязо, фосфор и калий.
 
Яйцата са отличен източник на витамин D, който е изключително важен за усвояването на калций.

Още за консумацията на яйца по Великден четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

popa ot razgrad

преди 5 години

по едно през ден...

7

Анонимен

преди 5 години

Колкото искам, толкова ще ям.

6

Билдър

преди 5 години

Моя тренер ми спретна диета. Само в единия ден за закуска са 6 яйца. Обсче се изхитрих и ям само белтъка. И без това холесрерола ми е една единица отгоре.

fallback