Снимка: Associated Press

Последният опит на Амстердам да овладее неудобствата от прекомерния туризъм, като забрани обиколките с екскурзовод в района на Червените фенери, се сблъсква с опозицията на тези, които тя цели да защити - проституиращите.

Холандската столица планира да забрани подобни обиколки, заявявайки, че  те са неуважителни и допринасят за задръстванията в тесните улички, където се намират оскъдно облечените секс работнички, пише редакторът на АП Майк Кордър.
 
Първата стъпка към тази политика влезе в сила този понеделник. От тогава  туристическите обиколки са забранени след 19 часа местно време. 
 
Рестриктивната мярка обаче има и своите противници - синдикатът на секс работниците "Гордост" се съмнява, че решението ще намали броя на туристите, зяпащи пред стъклата на Червените фенери. Те твърдят, че водачите на обиколките дори вършат образователна работа като обучават посетителите и ги насърчават да се държат по-уважително към жените. 
 
"Може да се окаже, че сега, когато няма водачи, хората просто ще се разхождат в района и  ще снимат жените по витрините, без да има кой да им обясни какви са правилата на играта", разказва Велвет, труженичка в квартала на Червените фенери и координатор на "Гордост".
 
Това е само първа стъпка от войната на властите в Амстердам по отношение на прекомерния туризъм. От януари влизат в сила правила, които ще забранят туристическите обиколки в целия град.
 
Бобиен Ван Алст от холандската асоциация на туристическите водачи остро осъжда новите забрани не само в района на Червените фенери, но и в другите исторически части на града. Тя казва, че това означава, че водачите няма да могат да обяснят на туристите къде Рембранд е нарисувал една от първите си творби или  къде е погребана жена му.
 
"Все едно да отидете в Париж, но да са ви забранени обиколки с гид на Триумфалната арка или на
Айфеловата кула", допълва Бобиен.
 
От кметството твърдят, че в момента има около 1000 туристически групи на седмица, които обикалят около
стария църковен площад в района на Червените фенери.
 
"Да, там наистина има прекалено много туристи, твърде претъпкано е. Има вечери, в които  жителите не могат да напускат домовете си, защото алеите са блокирани от туристи", казва зам.-кметът на града Удо Кок.
 
Хората, които работят в секс индустрията на Амстердам обаче се съмняват дали тези цифри не се преувеличават, тъй като в последните години много от витрините на работничките на улицата са затворени и не работят.
 
Зам.-кметът Кок признава, че не всички са щастливи, но казва, че много други са доволни, че градът се справя с обиколките. 
 
В района се намира и музеят на проституцията, който предлага екстравагантно забавление на своите посетители. 
 
Туристите получават възможност да се поставят на мястото на секс работниците, като застават зад стъкло, а на него се прожектират изображения на мъже, които преминават и се вглеждат в тях. 
 
Наташа Флипсен - мениджър на музея, е съгласна, че туристически обиколки помогат за образоването на посетителите, не само  за историята на вековния квартал, но и за това как да се отнасят с  уважение към жените, които работят там. 
 
Накрая добавя и че все пак повечето туристи са добри за бизнеса. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase