Снимка: БФВТ
fallback

10 щангисти ще представят България на започващото в събота в Батуми (Грузия) Европейско първенство по вдигане на тежести, съобщиха от родната федерация.

Съставът, в който влизат 6 мъже и 4 жени, бе избистрен от старши треньора Иван Иванов след последното контролно състезание на подготвителния лагер край Варна.

Първенството ще бъде част от олимпийските квалификации, тъй като спечелените точки ще се зачитат в борбата за визи за Игрите в Токио 2020.

От състава при мъжете поради контузии отпадат европейските сребърни медалисти от миналата година Стилян Гроздев и Георги Шиков. Младият русенец страда от травма, която наруши подготовката му, а Шиков скъса менискус на десния крак преди седмица. Опитният Иван Марков пък получи тежка контузия в края на миналата година и завръщането му в спорта е под сериозен въпрос.

Така с най-сериозни заявки за Европейското са щангист № 1 на България за миналата година Ангел Русев и олимпийският младежки вицешампион от Нанджин 2014 Божидар Андреев. В състава при мъжете за първи път е и олимпийският младежки вицешампион от Буенос Айрес 2018 Христо Христов.

"Изпращаме само състезатели с възможности да се наредят сред призьорите. Повечето от тях са много млади, дано имат ден и да дадат своя максимум. Наред с това сме се съобразили и с шансовете на всеки да спомогне за събиране на точки за олимпийските квалификации", поясни треньорът Иван Иванов.

Ето и състава на България за Европейското по щанги в Грузия:

ЖЕНИ
45 кг Ивана Петрова (от Търговище, личен треньор Илиян Паскалев)
49 кг Даниела Пандова (Сливен, Севдалин Минчев)
55 кг Мая Иванова (Хасково, Живко Архондев)
64 кг Галя Шатова (Карлово, Иван Лухов)

МЪЖЕ
55 кг Ангел Русев (Русе, Кристина и Радослав Атанасови)
61 кг Стоян Енев (Варна, Живко Николов)
67 кг един от двамата: Петър Ангелов или Валентин Генчев
73 кг Божидар Андреев (Сливен, Пламен Братойчев)
109 кг Христо Христов (Варна, Живко Николов)
109 кг Васил Господинов (Асеновград, Лъчезар Кишкилов)

Както е известно, от миналата година категориите при мъжете вече са 10, вместо досегашните 8. Само по 7 категории обаче при мъжете и жените ще са олимпийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 5 години

Българския отбор по допинг е бил хванат с щанги.

fallback