Снимка: Dnes.bg
fallback

Десетки хиляди испанци се събраха в Мадрид на протест срещу обезлюдяването на провинциалните райони, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Протестът под лозунга "Бунтът на изпразнена Испания" беше организиран от групи от провинциалните райони на южната европейска страна.

В момента 90 на сто от населението е концентрирано в 30 на сто от територията на Испания, предимно в Мадрид и крайбрежните райони. Останалите 10 на сто от хората са разпръснати из огромна територия.

По данни на правителството в около 48 на сто от общините населението е под 12,5 души на квадратен километър.

ЕС определя това като ниска плътност на населението и опасност от обезлюдяване. Хиляди селища са изоставени, някои от тях са обявени за продан.

Протестиращите носеха плакати с лозунги като "Равенство за селата и градовете" и "Испания има нужда от провинциалния живот!"

Според организаторите в протеста са се включили 100 000 души. Градските власти оценяват броя им на около 50 000.

В петък правителството обяви, че ще се бори срещу обезлюдяването с пакет от мерки. Стратегията включва подобряване на интернет достъпа и създаване на нови работни места.

На предстоящите на 29 април парламентарни избори провинциалните райони може да изиграят решаваща роля за евентуално оставане на социалистите на власт. Испанската избирателна система дава по-голяма тежест на по-слабо населените райони, отбелязва АП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 5 години

Ами,нещата се развиват по плана на ционистите!Натикват стадото,при това "доброволно" да се нагъчка в градовете и съвсем се отчужди от земята ,като въобще забрави,как се произвежда храната.След това,в един "прекрасен" момент,ще започне такъв гладомор,че свят ще му се завие.Но даже и стадото да се разбунтува(малко вероятно) и се разбяга от градския затвор,то вече няма да можр да се изхранва,освен да изравя корени(обилно "наторени" от кемтрейлс и да търси животни,вече почти изчезнали от тяхната сре

42

Анонимен

преди 5 години

А тези които се бунтуват съгласни ли са да плащат 200? за интернет и 50-100 за вода, защото на предприятията за комунални услуги е скъпо удоволствие да прекара 20 км оптичен кабел за 3-4 абоната?

41

УЕФА - мафия

преди 5 години

И защо к*очина се цензурира, кл*ошари? Култът към парите е ясен, щом имаш по-голям набор от продукти и услуги в Мадрид, ще идеш там, а не във Валенсия, Севиля, Павликени, Крайова или Нант. Отделно дето е под достойнството на "вдинца аристократЕ" да пътуват било то и половин час до големия град. Друго си е да кажеш "живея на 2 спирки от стадиона на еди-кой си отбор", "на 10 минути пеша съм от нд знам си кой скъп магазин" и т. н. Е, блъскаш половин месец за наема, ама "кеф цена нЕма".

fallback