Снимки: Reuters
fallback

Република Нигер е страната, в която най-много деца биват омъжвани за по-възрастни от тях мъже. До 18-годишна възраст 76% от момичетата вече са сключили брак. 28% са минали под венчилото преди да навършат 15. А на пръстите на ръката се броят тези, които не са омъжени на 25-годишна възраст.

Хазда е едва на 14 години, когато се връща от училище, а подире си чува подвиквания - "Малката булка! Малката булка!“.

Тя не знае какво се случва, за това просто продължава да върви към дома си, а там вижда майка си, която плаче неутешимо. Когато пита сестрите си какво става, те не й отговарят.

Родена в Тилабери, Хазда се оказва поредното дете, което ще стане булка на по-възрастен мъж. След като семейството й първоначално я посреща с мълчание, идва моментът, в който трябва да й обяснят всичко.

"Оказа се, че чичо ми ме е обещал за брак без да ми каже. Мама ми показа бутилките с безалкохолни и сладки и ми каза, че са за сватбата ми. Тогава и аз започнах да плача с нея“, спомня си Хазда пред Independent.

По това време жените в семейството са сами. Бащата на 14-годишното момиче кара ТИР и е извън страната, а по-малкият му брат урежда всичко, без да каже дори и на него. Чичото на Хазда имал дълг към баща й, който не можел да изплати и по-този начин той си мислел, че ще уреди сметките с него.

В този ден животът й се променя. Хазда осъзнава, че с образованието й е свършено.

"Детството ми беше провалено. Мечтите ми никога не се сбъднаха", разказва момичето. Тя била толкова отчаяна, че избягала от семейството си в гората. Три дни по-късно била толкова изтощена, че не можела да говори, а местен рибар я намерил и я върнал обратно.

Няколко дни по-късно тя вече била омъжена за по-възрастен мъж, който й заявил, че  вече не й е позволено да ходи на училище. Отвел я на хиляди километри от дома й – в Агадес, където започнал да я бие, изнасилва и да я държи гладна.

Хазда се опитала да избяга отново, но осъзнала, че не може да се крие вечно. За да избяга от мъчението, тя често спяла на местната гара и ходила при съседите за храна. Нямала семейство, нямала и приятели. Няколко месеца след брака Хазда забременяла, но бебето се родило мъртво. През тези девет месеца, жена, която живеела наблизо, я приютила. Съпругът на детето се опитал да я прибере, но не успял.

Според данните на Фонда на ООН за населението, бременността при подрастващите момичета е по-опасна, отколкото при по-възрастните жени. Близо 86% от акушерските фистули се наблюдават при момичета под 18 години. Младите булки често нямат достъп и до адекватни здравни грижи, което води до огромен брой опасни аборти.

Ако бебетата все пак оцелеят, те са изправени пред по-голям риск от заболявания по данни на СЗО. А ако се сложи край на тези бракове, то животите на поне 2,1 милиона биха могли да бъдат спасени.

Адът на Хазда продължил три години. Тя забременяла отново и този път родила здраво дете. След това избягала. Този път окончателно.

Озовала се в Ниамей, столицата на Нигер, при другия си чичо. Момичето знаело, че ако се върне обратно у дома при майка си, съпругът й ще я открие. Представители на ООН й помогнали тя де се върне обратно в училище и да се научи да чете и пише, а от своя страна, Хазда започнала да помага на други деца изпаднали в нейната ситуация. Тя се запознавала с тях, а след това издавала насилниците им на полицията.

Сега Хазда е на 23 години. На една крачка е от това, да получи дипломата си по електроника и смята да продължи образованието си или в Турция, или Мароко.

Макар и вкоренена традиция в много общества, аргументите за прекратяване на детските бракове са неоспорими.

Проучване на Световната банка от 2017 г. показва, че прекратяването на детските бракове в Нигер може да спести на страната повече от 25 млрд. долара до 2030 г. В световен мащаб общите разходи за детски бракове между 2014 г. и 2030 г. се очаква да бъдат над 5 трилиона долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Shark

преди 5 години

До 58. Глупости. Ако си бяха останали френска колония сега за такива неща изобщо нямаше дори да си помислят че може да съществуват. Това е резултат от исляма. Нали искат свободни да бъдат, не колониално зависими, затова ги налазиха ислямистите, да изнасилват децата им, защото религията им е педофилска. Исляма трябва да бъде заличена от лицето на земята, само тогава ще има мир и хората ще заживеят спокойно. Докато съществува тази педофилска, престъпна религия мир няма да има.

21

точка

преди 5 години

Нигер-около 94% от жителите на страната изповядват исляма. Всякакви други коментари са ИЗЛИШНИ.Докъдето се е разпростряла сатанинската религия е все така.

20

Анонимен

преди 5 години

Това не е резултат от колониализма, а от исляма. Единствената причина Турция да не е ислямски шитхoл като Нигер е заради Ататюрк който ви свали фесовете и отдели (по негови думи) "вoнящия трyп" ислям от държавата. Обаче сега дойде мустакатия сeляк и ви върна обратно в средновековието. Оплюхте Ататюрк, че искал да ви направи светска страна по западен модел и се радвате като талибани че Св. София ще я правите отново джамия и айшетата ви ще носят фереджета.

fallback