Кадър: Нова тв

Баба и внук живеят в собствено жилище, което притежават от 1978 г. Но стават жертва на имотната мафия и реално от 2015 г. не притежават апартамента си. И са заплашени да останат на улицата.

Жертвите са Денис Казаков, отраснал без майка, Владислава и възрастната им баба Добрина - с инсулт и 78% инвалидност.

Те попадат в капана без да се усетят, измъкват се с мъки и ипотечен кредит. Кредит за собственото им жилище...

"Изплащаме апартамента, за да може баба ми да живее в него", каза потърпевшата Владислава.

Преди три години 19-годишният тогава Денис започва работа като строител и се запознава с познатия на полицията за дребни измами и мошеничество Пейо Стефанов от Костинброд, разказва Нова тв. Приятел, който го открехва как се прави бизнес, ако познаваш правилните хора.

"Нашият клиент беше Николай Радов, докато работихме по неговата къща, разбрах, че той има хора в банките, които могат да уредят хората за кредит", заяви Казаков.

Хора като Денис - млад, сирак, без майка, без трудов стаж, без стабилна работа и сигурни доходи, но с роднини, които имат имот. В случая - 70-годишната тогава баба да разбере, той и баба му са заблудени.

Новите приятели на Денис го вкарва в схемата - сприятеляват се, влизат му под кожата, возят го в лъскави коли, водят го в хубави ресторанти. Накрая му искат личната карта и го запознават с техните банкерки, които уреждат заема на улицата, а не в банка.

Мечтата за кредит, нов бизнес и по-добър живот на Денис минава през заветното „да” на баба му Добрина да се разпише пред нотариус, че семейството има недвижим имот. Но само толкова, поне така си мислят бабата и внукът й. От нито един документ, който подписва, Денис не получава копие.

Преслава е жената, която се представя за банков служител. Тя е човекът, който би трябвало да уреди кредит за Денис.

Година по-късно схемата лъсва. Владислава отива да плати данъка на апартамента на баба си и става ясно, че тя вече не притежава нищо.

Преди сделката при нотариус Денис не се усеща и чрез подпис продава цялото си наследство на Преслава за 12 000 лв. Пари само по документи, но развързва ръцете на мошениците.

На 6 октомври 2015 г. при същия нотариус баба Добрина чрез пълномощното на Денис прехвърля 2/3 идеални части от апартамента в "Люлин" на Преслава. За 25 000 лв., които никога не стигат до джоба му.

Жилището в "Люлин" от семейство Илчови е прехвърлено на Преслава  - 2/3 за 25 000 лева. Преслава прехвърля на Марин 5/6. После Марин продава 19/24 от апартамента на фирма. И дарява на фирмата още 1/24. В нея съсобственици са Здравко Атанасов и Антон.

В края на 2018 г. Софийска районна прокуратура прекратява разследването по случая на семейство Илчови. Мотивът - доказателства за престъпление няма. Семейството на Владислава е принудено чрез ипотека да спаси апартамента на баба си и да си го откупи. В следващите 20 години ще изплаща това, което е било тяхно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase