fallback

Плоският данък в България трябва да бъде премахнат. Около това мнение се обединиха Ваня Григоров от КТ "Подкрепа" и икономистът Красен Станчев в предаването "Денят ON AIR".

Григорова също така сподели, че прокуратурата така и не е успяла да разкрие какви точно злоупотреби има в Националния осигурителен институт. Тя допълни, че трябва да бъде въведен сериозен контрол върху издадените решения за ТЕЛК.

"Трябваше от прокуратурата да разберем какви злоупотреби има. Има проблеми с пенсии за натрупан трудов стаж. Няма как нещата да се оправят без контрол. Няма доказани злоупотреби. Трябва да има контрол за всичко. Недоофинансирането идва от това, че хора работят без трудов договори и доходите на работниците не са на светло. Сивият сектор у нас е огромен. Според последния доклад 20% от работниците у нас са в този сектор", обясни Григорова.

"Няма друга държава в ЕС, която да има 10% плосък данък. Това доведе до увеличаване на данъчна тежест. Данъчната ни система е изкривена, тя е порочна", каза още Григорова.

Красен Станчев пък сподели, че има много начини за източване на НОИ. Един от тях е фалшифициране на документи за трудов стаж.

"Има много начини за източване на НОИ. Проблемът е от 2003 година насам. Няколко пъти сме алармирали, че това се случва. Системата е сбъркана. НОИ и ТЕЛК харчат чужди пари. Има начини да се оправи проблемът. Пенсиите се фалшифицират със стажа. Трябва да има равно облагане на всичко - 10%. Не трябва да има и данък печалба. Той е излишен", заяви икономистът Красен Станчев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Работещ българин

преди 5 години

По-добре да има плосък данък. При прогресивен с нарастването на заплатите данъчната тежест ще расте. Очаква се малко или повече заплатите в България да растат. Докато се наканят да актуализират ставките, ще внасяме повече данък. Друг минус на прогресивното облагане е различния размер на заплатите ни в месеците с по-големи възнаграждения за бонуси, нощен труд, извънреден труд и др. Тогава ще влизаме в по-високите ставки и е възможно дори да вземаме чисто по-малко, отколкото в по-ненатоварените ме

34

Патриот

преди 5 години

Плоският данък също е много несправедлив. Не е справедливо аз със заплата от 4к да плащам 400лв. а бай...който цял живот е висял по кафетата и се осигурява на минимума или остатъка взима под масата да плаща 56лв. Къде е справедливостта??? Накрая всички сме потребители на едни и същи социални блага, но с различен приносткъм тях....

33

И.Б.

преди 5 години

Сами изчислете колко плосък данък 10% се плаща при месечна брутна заплата от 800 лв. 80 лв. нали? А при брутна заплата от 1500 лв. това са 150 лв. нали?Кой има повече пари след това?Сметката е проста. Определянето на данъчния размер трябва да се крепи на повече фактори освен на брутната заплата. Ако си "обременен" с деца, трябва да плащаш по-малко и т.н.

fallback