35

Работещ българин

преди 5 години

По-добре да има плосък данък. При прогресивен с нарастването на заплатите данъчната тежест ще расте. Очаква се малко или повече заплатите в България да растат. Докато се наканят да актуализират ставките, ще внасяме повече данък. Друг минус на прогресивното облагане е различния размер на заплатите ни в месеците с по-големи възнаграждения за бонуси, нощен труд, извънреден труд и др. Тогава ще влизаме в по-високите ставки и е възможно дори да вземаме чисто по-малко, отколкото в по-ненатоварените ме

34

Патриот

преди 5 години

Плоският данък също е много несправедлив. Не е справедливо аз със заплата от 4к да плащам 400лв. а бай...който цял живот е висял по кафетата и се осигурява на минимума или остатъка взима под масата да плаща 56лв. Къде е справедливостта??? Накрая всички сме потребители на едни и същи социални блага, но с различен приносткъм тях....

33

И.Б.

преди 5 години

Сами изчислете колко плосък данък 10% се плаща при месечна брутна заплата от 800 лв. 80 лв. нали? А при брутна заплата от 1500 лв. това са 150 лв. нали?Кой има повече пари след това?Сметката е проста. Определянето на данъчния размер трябва да се крепи на повече фактори освен на брутната заплата. Ако си "обременен" с деца, трябва да плащаш по-малко и т.н.

32

Анонимен

преди 5 години

32 Умньо хайде "присели" се някъде по на запад да видиш колко ще плащаш!

31

Анонимен

преди 5 години

Нямаше плосък данък. Искахме плосък данък. Получихме плосък данък.Най-нисък данък в Европа. Най-справедлива (поне чисто математически) данъчна система.Сега имаме плосък данък. Вече не го искаме плоския данък. Разни популисти започнаха да лобират за премахването на плоския данък. Най-лошото е, че статията въобще не отразява видеото и и буквално има авторски измислици. Цялото заглавие и самата статия са чист clickbait за хора които нито ще я прочетат, нито ще видя видеото.Какво искаме всъщност?

30

Анонимен

преди 5 години

До 26Аз съм напълно самоук програмист. Бях подведен от учебната ни система, че трябва да уча още 4 години, което бе абсолютна загуба на време и на пари!Да ти връча ли сметката, а? И моля те, обясни ми, как е за твоя сметка! Аз плащам по 8000 лева данъци на година, без осигуровки. Ти плащаш по 500. Излиза, че аз плащам за теб, не обратното.

29

Анонимен

преди 5 години

Ммм по-скоро не.И каква е та "увеличена данъчна тежст"? Не ми казвайте за държавите, където "до една определена сума не плащаш данъци", защото често тази сума е от рода на 1-2 минимални заплати, а след тов се плаща доста повече. Това е жалък опит, за да се източи каквато средна класа се е появила после ите 10-15 години.

28

Анонимен

преди 5 години

Защо манипулирате хората със заглавието? "Икономисти"! Единия от двамата Красен Станчев твърди обратното! Защо множествено число? Защо ни ЛЪЖЕТЕ! При това доказан икономист и в практиката! Тази "стринка" е магистър по маркетинг и консултант на "Подкрепа", и разни левичарски фондации. Публикува в "Дума", "Барикада" и т.н.! Защо въобще им обръщате внимание на нея и Мика Зайкова? Икономисти казаха! Хаха!

27

Анонимен

преди 5 години

Идиотско заглавие! Някаква недоказана измислена икономистка, тип какндидата на БСП за Европрламента Гумен Речев се изкашля и хоп в заглавието! На всички познатия ни Станчев казва обратното. Дори е за опростяване на данъчната система! 10 % върху всичко. Което и аз като счетоводител отдавна го мисля и не е в моя полза. И съм сигурен, че не е изсмукано от пръстите като на първата, а е минало през изчисления. Има пари за 2 кутии цигари на ден и ходи до селското кафе с кола. Много му тежал данъка!

26

Анонимен

преди 5 години

Лични партиди за който иска, но без добавяне на пари от бюджета. Много бързо ще видят личните партиди да намаляват и да изчезват от частните фирми. Личните партиди ще им стигнат за няколко години и след това частните фирми ще им спрат пенсиите на отворковците и хитреците с личните партиди.

25

Анонимен

преди 5 години

Единият казва, че плоският данък 10% трябва да отпадне и да се въведе прогресивен данък и необлагаем минимум.Другият казва, че трябва да отпадне 10% плосък данък и да няма никакъв данък.Да, май и двамата са на едно мнение?!!

24

гадни програмисти

преди 5 години

гадните програмисти взимат хиляди левове заплати.а са се обучили за наши сметки. ама плащат едни мизерни данъчета.естествено трябва да отпадне прлсокият данък.

23

корекция на коментар

преди 5 години

пак изтриха някого и аз станах 32. да се има предвид 31 тогава.Оня с бесовете и морето...

22

до 27 и 32

преди 5 години

Браво на 27! Това е човек ,който може да мисли.А този 32 - какво е искал да каже с коментара си е мистерия!

21

Анонимен

преди 5 години

Дамо без плосък данък може да се постигакачество. Сега всеки блъска количество и налице са и отровни храни. И понеже налице са мащабно престъпно мислене и стил, може да се наложи въвеждане на едно по-дългосрочно стабилизиращо и прочистващо положение, както и да се нарича то. Защото бесовете са се юрнали към морето, но повличат и цялата държава. Та така. Какво чакаме?

20

Анонимен

преди 5 години

До27. В НОИ станатли лични партиди. То Соц."конструкцията" ще почне да се разпада. Колективните договори и те ще отидат в миналото.

19

Анонимен

преди 5 години

Трябва да има необлагаем минимум, плавно увеличаване на данъците за доход над определена сума и връщане на ергенски данък. Звучи старомодно, но определено беше стимул за младите и раждаемостта.

18

Анонимен

преди 5 години

Проблемите в пенсионната система могат да се решат само и единствено чрез въвеждане на лични партиди. Системата с общия кюп се е доказала като крайно неефективна, защото никой не е заинтересован да вкарва пари там, но всеки иска да взема колкото може повече.Крайно време е всеки сам да поеме отговорност за собствената си пенсия. Искам моите пари да се трупат само за мен и аз да си преценявам колко да спестявам. Така ще съм заинтересован да го правя, вместо, както сега, да се чудякак да скатая.

17

Анонимен

преди 5 години

Плоският данък трябва да остане, защото е най-справедлив! Всеки плаща според доходите си! Ама нали трябва да ни одерат още няколко кожи! Като го премахнат, ще измислят такава данъчна ставка, че който работи над минималната заплата - автоматично ще се смята за богат! Така както стана с детските преди години - белите работят и не получават, ***- се размножават и затова им се плаща! Как пък не се наситите!

16

Това не са икономи--

преди 5 години

сти ,икономист е Г-н Борисов--щом се е нагърбил с управлението на държавата трябва да е много добър икономист някой ще каже ,че той има икономически екип ,но все пак трябва да го контролира иначе икономическия екип- ще управлява ,а ние все пак знаем къде живее шефът на икономическия екип и можем да направим предположение че някой друг пък управлявя него--- НО добре ,че съда стигна до извод ,че такива връзки няма и сега сме спокойни.. очакваме просперитет и висок европейски стандарт...