Снимки: Reuters

Хората приемат по различен начин пенсионирането. Оптимистите виждат в него заслужена почивка, а песимистите, които в България са повече – началото на края на живота. Възрастните хора по цял свят са изправени пред множество трудности – от липса на средства, до пълна изолация от обществото. Ала не и в Япония. Там държавата прави всичко възможно да поддържа духа и щастието на своите пенсионери.

Япония е страна, в която столетниците не са един или двама. И също като в останалата част на света, населението е предимно застаряващо. Според проучванията, до 2050 г., броят на хората над 60 години глобално ще се удвои. Ала азиатската държава вече се справя със "супер застаряващо население“, тъй като една трета от жителите й са над 65 години. И точно заради това, обществото трябва да се адаптира...

За това в Япония, пенсионерите си намират нова работа и започват нов живот. Правят го благодарение на програмата "Втори живот“, която им предоставя работа, дом и възможност да останат активни.
Идеята е на професорът от университета в Токио  Хироко Акияма. Тя дълги години изучава психиката на възрастните хора.

"Трябва да помислим как да устроим живота си за хора до 100-годишна възраст. Структурата на нашето общество е построена, когато населението е било много по-младо. Ние трябва да я променим, за да посреща нуждите на държавите с по-застаряващо население“, твърди професор Акияма.

С помощ от държавата тя започва програмата "Втори живот“, която предоставя гъвкаво работно време за пенсионерите. Един от тях е 71-годишният Сейши Омори.

След като се налага да се пенсионира от работата си като майстор на детски играчки, Омори започва да се чувства самотен и изолиран. След като се записва в програмата, получава работа в местната детска градина. Там работата на пълен работен ден всъщност е разделена на смени, за да могат повече възрастни хора да се възползват от възможността.

"Това, че съм около деца ме зарежда с енергия. Сега имам дневен режим и се чувствам така, сякаш имам чудесна връзка с обществото. - казва Омори. -  Говоря си с различни хора, давам им пет или се здрависвам с всички.“

Програмата "Втори живот“ осигурява и специални жилища за пенсионерите. В някои градове, дори общинските сгради са реконструирани, за да посрещат нуждите на възрастните хора. Те са пригодени за хора в инвалидни колички и предоставят 24-часов достъп до медицински грижи. Жителите могат да се присъединят към обществени групи, които да ги държат активни. Те също трябва да проверяват как са съседите им.

Идеята да работиш на 70-80 години не е популярна навсякъде, но много възрастни хора споделят, че се чувстват притеснени преди да се пенсионират, изоставяйки кариерите си.

"Възрастните хора в Япония наистина искат да работят. Искат да допринесат с нещо, да са част от обществото. Всички забелязваме и предимствата, свързани с тяхното здраве“, категорична е професор Акияма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase