Снимка: Reuters, архив
fallback

Полицейски претърсвания, ad hoc процес, служител, който се самоубива с оцет. В разказите на 20-годишната Иман Каримова, дъщеря на изпадналата в немилост дъщеря на бившия узбекски президент Гулнара Каримова.

В пост-социалистическата държава дъщерята на Ислам Каримов беше една от най-привилегированите и богати хора, до ареста си през 2014 година, вероятно извършен по заповед на баща й. Историята на Гулнара прилича на разказ за морала: Суета, корупция, високомерие и евентуално падение, на фона на семейни дрязки и застаряващ автократ.

За света извън Узбекистан повечето неща остават обвити в мистерия. Дъщерята на Гулнара - Иман, която на практика е прекарала последните пет години като заложница на узбекските власти, разказва за преживяното пред Guardian.

Новата информация по "Сагата Гулнара" повдига въпроси за действията на новия президент на Узбекистан Шавкат Мирзийоев, който се представя като реформатор.

Oще по темата


Пред Guardian Иман Каримова е предоставила и видео, вероятно заснето преди седмица в Ташкент, където майка й е била под домашен арест. На кадрите се вижда как Гулнара е буквално извлечена от апартамента от гардове. Узбекските власти твърдят, че тя е била преместена в затвор, защото е нарушила условията на домашния си арест.

Образът на неспретнатата Гулнара, довлечена в затвора в нощница и розови чехли е далеч от блясъка й от преди няколко години, когато тя се снимаше в скъпи видео клипове, пусна собствена колекция парфюми, организираше модни дефилета в Ташкент с гости като Стинг и Жерар Депардийо.

Миналата седмица американската прокуратура обвини Каримова в искане и получаване на подкуп от 965 млн. долара от международни телекомуникационни компании. В замяна Гулнара уреждала да получат лицензи. Тя е обект и на разследване от антикорупционни органи в Швейцария и Швейция. Отрича всички обвинения.

Нейният баща управляваше с твърда ръка Узбекистан след разпада на СССР от 1991 г. до смъртта си през 2016 г. Режимът му бе критикуван особено остро през 2005 г., когато властите потушиха жестоко протест на мирни граждани. Каримов е обвинен и в измъчване на политическите си опоненти, както и за експлоатация на детски труд по време на събиране на реколта от памук.

Докато икономиката на пост-социалистическата страна се сриваше и милиони узбекистанци работеха в ужасни условия или търсеха спасение в Русия, двете дъщери на Ислам Каримов водеха луксозен живот, редовно сменяйки обстановката между Узбекистан и запада.

През 2014 година обаче Каримова изпадна в немилост, след като обвини сестра си в конспирация, а майка си във вещерство. Не след дълго Гулнара изчезна от общественото полезрение.

Иман Каримова разказва, че посетила Ташкент в началото на 2014 г., когато е била на 15 г. и се е готвела за изпити в колежа Брайтън, частно британско училище, в което е учела предишните три години. Една сутрин командоси се спуснали по въжета до балкона на апартамента в Ташкент, където Гулнара и Иман живеели. Приятели, които били на гости на двете били отведени с торби на главите си, а Иман и Гулнара били затворени в апартамента. Командосите отнели всички електронни устройства и документи, включително домашното на Иман.

"Скоро нашите бодигарди се върнаха, но вече имаха различни инструкции", твърди Иман. Сега те били надзиратели, а не телохранители.

"Майка ми искаше да се свърже с дядо по телефона, но не можеше", казва Иман. Гулнара така и не вижда баща си повече.

Това е началото на публична сага, която продължава години. В следващата година и половина Иман и Гулнара са заключени в имение извън Ташкент заедно с двама служители на Каримова. Един от тях, жена в средата на 30-те си години на име Валентина, се оплакала на Иман, че не й е разрешено да се види с децата си. Разказала, че семейството й получава заплахи. Една сутрин Иман видяла доктори да изнасят Валентина на носилка.

По-късно семейството на Валентина обяснило на Иман, че жената от отчаяние е изпила големи количества индустриален оцет. Това я убило.

До 2017 година нямаше публично потвърждение за случилото се с първата дъщеря на Узбекистан. Тогава прокуратурата обяви, че Гулнара е осъдена на пет години домашен арест през 2015 г.

Иман разказва, че случаят бил гледан не в съда, а в къщата, където тя и Гулнара били държани. Младата Каримова описва, че един ден през август 2015 г. конвой от коли пристигнал в къщата, заедно със съдия, прокурори и назначен от държавата защитник. Адвокатката била толкова нервна, че треперела. Делото продължило няколко часа и се провело в кухнята.

Не след дълго и присъдата била издадена. Иман била преместена далеч от майка си, в правителствена къща извън Ташкент, където е държана заключена и изолирана от света. От време на време охранители я откарват за среща с майка й, чиято къща е оборудвана с метални решетки в коридорите, така че Гулнара да е изолирана само в една стая.

През 2016 г., когато Ислам Каримов почина, неговата съпруга и другата му дъщеря Лола бяха утешени от Владимир Путин на погребението. Гулнара подозрително отсъстваше. Иман тогава е освободена от своеобразния си затвор, но не може да напусне страната още поне две години. Приятелите й били предупредени от полицията да не общуват с нея.

Узбекските власти вече разрешават на Иман да пътува и след годините на изпуснато образование, тя живее в Лондон и се опитва да навакса. Тя се надява да следва политически науки в университета. Тя и брат й, Ислам Каримов-младши, искат да окажат натиск на узбекските власти да пуснат майка им. Те казват, че тя има сериозни здравни проблеми, нуждае се от две операции, но не й е разрешено да отиде на лекарски преглед. Трансферът й в затвор от миналата седмица е накарало децата на Гулнара да говорят публично.

26-годишният Ислам признава, че майка му е обвинена в сериозни престъпления.

"Да, тя трябва да се изправи пред съда в Швейцария, да, трябва да мине през правосъдната система, но онова, което се случва с нея, е тоталното й унищожение като човек и майка", казва Ислам.

Двамата срещат неочаквана подкрепа в лицето на организации за защита на човешките права, които до скоро със същата ярост критикуваха майка им за ролята й в режима на Каримов.

"Гулнара Каримова си остава мразена и ненавиждана от много узбеки за добре документираната й корупция и затваряне на очите за истинските мъки на обикновените хора, но дори и тя заслужава справедлив процес", казва Стив Суърдлоу, експерт по въпросите на Централна азия към Human rights watch. Той твърди, че узбекските власти трябва да дадат прозрачност по детайлите на делото срещу Гулнара и да й осигурят адвокат.

Синът й вярва, че отношението към майка му е знак, че правителството в Ташкент не осигурява нищо повече от "козметични промени" в системата, изградена от дядо му.

Той също така вярва, че властите са уплашени, че Каримова може да уличи много от текущия политически елит в икономически престъпления, извършени по времето на баща й .

"Толкова много неща ще излязат и те всички са свързани с тях", казва Ислам Каримов-младши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Мухаха

преди 5 години

А колко от това е истина и колко е фантазии с цел привличане на внимание и съжаление от аудиторията на разказвачката , това ние никога няма да узнаем .

5

Анонимен

преди 5 години

Мечтаната република на Радев и Нинова.

4

Анонимен

преди 5 години

Централна Азия е абсолютен Шитхол!

fallback