Снимка: Twitter
fallback

След десетки истории в британските медии училищата предупредиха родителите за така нареченото предизвикателство "Момо". Сега обаче BBC пише, че всичко е измама.

Всичко тръгва от куклата Момо - с неестествено големи очи и доста зловещо лице, която поне според публикациите, се появява в WhatsApp и изпраща на децата опасни "предизвикателства" за самонараняване.

Oще по темата

Различни организации казват, че не са получавали каквито и да било сигнали за деца, които са се самонаранили в резултат на предизвикателството. Според тях статиите в медиите и отзвукът в социалните мрежи са преувеличили фалшивата история.

Какво е "Момо"?

По-рано тази седмица различни версии на историята се разпространиха в социалните мрежи сред потребителите във Великобритания. Постовете бяха споделени десетки хиляди пъти и отзвукът в медиите не закъсня. 

Според историята става въпрос за опасен акаунт, който се свързва с деца в WhatsApp и се представя за Момо. Тогава децата биват принуждавани да запишат акаунта в телефона си и да изпълняват предизвикателства, но без да казват на родителите си или други в семейството.

Някои медии на Острова дори твърдят, че предизвикателството е свързано със смъртта на 130 тийнейджъра в Русия. Това обаче не е потвърдено от съотвените власти.

Изображението на Момо всъщност е снимка на скултпрура от японската фирма за специални ефекти Link Factory. Според популярния сайт "Know Your Meme" изображението първо е придобило популярност през 2016 г.

Градска легенда

Въпреки че историята за Момо се оказва фалшива, сайтът за проверка на факти Snopes предупреди, че всички истории и предупреждения могат да бъдат стресиращи за децата.

Полицията в Англия не е докладвала за каквито и да било случаи на деца, които да са се наранили заради предизвикателството.

Националното общество за превенция на жестокост към децата в Англия заяви пред Guardian, че е получило повече обаждания от вестници, отколкото от загрижени родителии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 5 години

Баба Яга е много по-опасна за децата. Пускат и опасни книжки с приказки с Кумчо Вълчо, Баба Меца, Кума Лиса.

29

Анонимен

преди 5 години

Тук не е мястото да се правим на съвършенни родители, и колко е най-мойто дете, а да си помагаме

28

Трайте си бе бибиси

преди 5 години

Току- виж козите спрели да дават телефони и таблети на пърлетата си дори в детските градини да носят.

fallback