Снимка: архив, Булфото

Българите прекарват все повече време в болнични, сочат данните на НОИ. Средно за година отсъствията от работа заради заболяване са около 8 дни. Само за 2018 общият брой на дните, в които болните са се лекували вкъщи, е близо 18 млн.

Още по темата

Данните показват, че или ставаме по-болни, или по-често прибягваме до помощ от лекар за почивка от служебните ни задължения. Работодателите са убедени във второто и настояват задължението им да плащат първите три дни от болничния да отпадне.

"Ние се съгласихме на тази мярка преди седем години при условието, че тя е временна и антикризисна. Времето минава, кризата отмина, но мярката остана. Тя няма аналози в много европейски страни. Ние предпочитаме да се придържаме към утвърдени практики", посочи в "България сутрин" Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал.

Почти 10 000 са обжалваните болнични листове от НОИ. По думите му 1/4 от тях са отменени, което означава, че не са истински.

"Считаме, че може би има злоупотрeба с публични средства. НОИ трябва да направи анализ, за да се види причината за драстичното увеличение на болничните листове. Необходимо е да се направи регистър, да се провери има ли медицински център, който издава повече болнични от средното за страната. Време е Българският лекарски съюз да застане на мястото си", категорична беше Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" пред Bulgaria ON AIR.

Кризисният праг в Европа за болнични е 6 дни, а у нас средно българинът излиза в болничен за 9 дни, сочи още статистиката. По думите на Желязков, в Гърция, Кипър, Португалия и Италия работодателят не плаща болничния или ако плаща, после държавата му приспада тези пари.

В студиото гостите коментираха, че хората често излизат в болничен, за да свършат работа в държавните институции, които имат ограничено работно време. Пенка Георгиева подчерта, че в  Западните страни има механизъм, по който служител може да излезе от работното място и да се свърши бюрократична работа, а не чрез болничен.

По думите на Желязков всяка година средствата за НОИ се увеличават. Затова и системата ще издържи, ако работодателят плаща само един ден, но тогава и контролът ще бъде по-голям.

Според Пенка Георгиева трябва да се намери работеща мярка, тъй като плащането на три дни от работодателя няма този ефект, който се е очаквал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase