Снимка: архив, Ройтерс

Над 200 търговски обекта в страната са били запечатани от началото на годината от НАП за неиздадени касови бележки, съобщават от приходната агенция. Сред тях има магазини, барове, дискотеки, спортни клубове, хотели, бензиностанции, ветеринарна клиника.

Освен временното затваряне на обектите, на собствениците им са наложени и глоби, достигащи до 2000 лв. за всяко нарушение. Според законодателството неиздаването на касова бележка е основание за запечатване за срок до един месец.

От началото на зимния туристически сезон фискалният контрол на НАП извършва масови проверки в курорти и областните градове, като на някои места в страната патрулират и униформени служители, предаде bTV.

Данъчните използват специален софтуер за наблюдение от разстояние на оборотите на определени рискови търговци, чиито приходи значително се различават от обичайните за съответния бранш и територия.

"Засилваме контрола в зимните курорти и централните части на областните градове. Запечатването на обекти за срок до 1 месец е тежка и неприятна мярка за търговците, която обаче може да бъде избегната с издаване на касова бележка за всяка покупка“ каза директорът на "Фискален контрол" в НАП Спас Шишков по повод проверките.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase