Кадър: Нова тв
fallback

Една неделна разходка в центъра на София се превръща в кошмар за Галя Петкова, а кошмарът завършва в полицията. С оплакване от побой срещу неизвестен извършител. Така изглежда чисто статистически поредното престъпление от омраза. Всъщност статистика за престъпления, породени от хомофобия няма, защото в Наказателния кодекс такива не съществуват.

Жената гей е ударена от непознат мъж, с когото се разминала - безмълвно от нейна страна, с подмятане - от негова. Обижда я, тя го подминава, но той я настига, за да "раздаде правосъдие". Напада я и избива два зъба.

"Вървях си по тротоара, чух стъпки зад гърба си, и в момента, в който се обърнах, усетих удар в устата. Каза ми: "Да не съм те видял повече в района", обърна се и избяга. Всичко стана толкова бързо, че дори не извиках, изплюх си зъбите", разказва Галя пред Нова тв.

Нападателят изглеждал нормално, около 40-годишен. Тя се надява камерите наоколо да са го уловили, защото бил об;ечен с яркочервена блуза. Не приличал нито на скинар, нито на футболен фен. Две групи, които най-често са замесени в подобни случаи. Или поне са сочени с пръст.

Галя е подала жалба в полицията за нападението. Тъй като в Наказателния кодекс няма текст за нападение по хомофобски подбуди, случаят може да бъде квалифициран като телесна повреда. И въпреки че щетата е трайна и тежка, формално може да не се окаже така.

"От "Съдебна медицина" ми казаха, че това се води лека телесна повреда, защото, за да е средна, трябва да са напълно здрави зъби, без кариеси. Пълен абсурд, как ще разберат дали зъбите на тротоара са били здрави?", обяснява Петкова. А експертизите здрави ли са били избитите зъби още не са готови. Нападателят не е открит.

"Винаги съм вярвала, че българите не са хомофоби. Явно съм била наивна и романтична", споделя разочарованието си Галя.

Организациите, които защитават правата на хората с различна сексуална ориентация, правят свои анонимни допитвания, от които излиза, че 20% от споделилите опита си са били жертва на физическо насилие. Нападенията са извършени предимно на обществени места.

Драстично по-висок е делът на хомосексуалните, които са били обект на заплахи онлайн или на обществени места - 70%. Много висок остава и процентът на хомофобските заплахи и тормоз в училище.

Според неофициалното проучване профилът на жертвата е мъж, гей, на възраст между 15 и 25 години. 98% от пострадалите не се оплакват в полицията, дори и ако са пострадали от побой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

381

Ати

преди 5 години

Да не би пък, въпросният бияч хомофоб да е някой гей, който е помислил жената за свой конкурент?! Трябва да се изследва профила на този човек и причините за агресията му! Нормален човек не би тръгнал да бие някого, щото не го кефи.

380

Не съм хомофоб но:

преди 5 години

Жена -гей? Някой може ли да ми обясни?

379

Анонимен

преди 5 години

До Пешо 384Хората правят такива предположения, защото се страхуват за децата си.Ти не знаеш ли, че много от тези хомосексуалните, си търсят партньор(к)и, като подмамват подрастващи. Не знам дали са и педофили, освен че са хомосексуални, но явно разчитат на това, че дете или пубертетче може по-лесно да бъде подлъгано.

fallback