снимка: Ройтерс
fallback

Става дума за един недостоен, жалък спектакъл, който се появява на всеки няколко седмици - спасителен кораб с десетки бежанци на борда се насочва към малтийско или италианско пристанище. Властите отказват разрешение за акостиране, корабът е блокиран. Последният такъв случай бе с кораба Sea-Watch 3, който трябваше в продължение на две седмици да изчака съдбата си в открито море.

В такива случаи Параскеви Мишу, директор на Генерална дирекция „Миграция и вътрешни работи“ в Брюксел, посяга към мобилния си телефон. И пита последователно правителствата на ЕС: „Приемате ли мигранти? Колко?“.

При положение, че винаги има едни и същи събеседници, нещата можеха да са рутинни отдавна. Но в края на краищата други решават тези въпроси - в съответните столици, което постоянно усложнява процеса. Това е търгуване и спотайване, понякога с цели дни, понякога със седмици, докато бежанците най-накрая могат да стъпят на земята, пише в репортаж германският Süddeustche Zeitung.

Ясно е, че нещата не могат да продължават по този начин. Отново и отново комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос призова политиците от ЕС да намерят трайно решение. През декември той предложи т. нар. "temporary arrangements", временен регламент. Временен, защото ЕС всъщност предефинира въпроса за разпределението на бежанците. За съжаление обаче реформата на Регламента Дъблин III все още не е готова.

Тя трябва, поне по първоначалната си идея, да създаде фиксиран разпределителен метод. Страните от Централна и Източна Европа обаче се противопоставят на квотата, поради което преговорите бяха спрени повече от две години. Макар че едва ли някой в Брюксел все още вярва в успеха, фикцията, че нещата ще се случват, се поддържа. Докато не влезе в сила реформата от Дъблин, което може никога не стане, се предвижда преходната разпоредба да бъде „мост", пояснява Европейската комисия.

Миналия четвъртък вътрешните министри на ЕС обсъдиха темата на срещата си в Букурещ. Изключително „недостойно“ е, че дискусията за приема се разпалва всеки път, когато се появи нов кораб, пояснява председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Германия Щефан Майер. Поради това германското правителство подкрепя и „временния ad hoc механизъм", в който участват редица държави. Досега освен Германия са се присъединили девет от 28-те държави членки на ЕС. Това е „хубав успех", но "все още не отличен". Между другото ключовата страна Италия все още не е там. Според Брюксел критичната маса ще бъде около 15 държави.

Дали „временният ad hoc механизъм“, което всъщност е противоречие в термините, ще се роди скоро? „От него ще има големи ползи“, каза наскоро Филипо Гранди, комисар на ООН за бежанците. Той би предотвратил „ненужното напрежение" между правителствата в ЕС. А неудобното пазарене със спасените няма да попада постоянно в заглавията на пресата.

Целия анализ четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

ощипаната мома

преди 5 години

""Изключително недостойно е, че дискусията за приема се разпалва всеки път, когато се появи нов кораб, пояснява председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Германия Щефан Майер"" Е ГЕРМАНИЯ КОЯТО ГИ ПОКАНИ А СЕГА ИСКА ВСИЧКИ ДА ИГРАЕМ НА ХОРОТО ЗАЕДНО.ГЕРМАНИЯ АКО ИСКА ДА ИГРАЕ СЪС МИГРАНТИТЕ ''ЧА-ЧА'" да хвъля ГЮБЕЦИ КОЛКОТО СИ ЩЕ. ТОВА НАС НЕ НИ ЗАСЯГА!ДА СИ СЪРБАТ ПОПАРАТА КОЯТО САМИ СИ НАДРОБИХА!

28

МОСТ НА КАКВО

преди 5 години

""Докато не влезе в сила реформата от Дъблин, което може никога не стане, се предвижда преходната разпоредба да бъде мост", пояснява Европейската комисия""ГЕРМАНИЯ има нужда от мигранти за работни места.НООО ИСКА ПЪРВО ние да ги приемем, изхраним, отгледаме децата на бежанците, изучим ги/дали е възможно/ , да изцедят социалните ни помощи и чак тогава да прехвърли през'' МОСТА'' ЕВТИНАТА РАБОТНА РЪКА! ТРЯБВА.КРИВА ИМ Е СМЕТКАТА ! БЪЛГАРИЯ КАЗВА НЕ!

27

Анонимен

преди 5 години

Спираме приема и готово. Какво му е сложното?

fallback