Снимка: Pixabay
fallback

Жителите на малкия германски град Хилгермисен, между Бремен и Хановер, категорично отказаха плана на местните власти да въведат... имена на улиците.

В неделя в градчето се проведе референдум ои 69% от 1282-та жители на Хилгермисен с право на глас дадоха своя глас. От тях 60% отхвърлиха предложението да се въведат имена на улиците.

Стотиците домове в Хилгермисен в момента са обозначени само и единствено с номера и жителите дават пощенския си адрес само с име на град и... номер на къщата.

През миналата година местния общински съвет прие предложение да се въведат имена на улиците, за да стане по-лесно откриването на адреси в Хилгермисен.

Защитниците на въвеждането на адреси посочиха, че пощенските и куриерски компании, както и гости на градчето често имат проблеми с намирането на крайната си цел, защото поредните номера на къщи не винаги са една до друга.

"Има някои номера, които са на поне 3 километра един от друг", казва пред Deutsche Welle Арне Рьорс, който подкрепя въвеждането на имена на улици.

Местната управа дори наела екип от университета в Оснабрюк, който да изучи проблемите с достъпа, пише германското издание Der Spiegel.

Местните държат на статуквото

Жителите на града обаче не са ентусиазирани от идеята, прокарана още през 2013 г. Те дори почват петиция и събират стотици подписи в защита на сегашното положение.

Обществената телевизия NDR съобщи, че някои от жителите коментирали, че атмосферата между двата лагера била напрегната в дните преди вота.

Резултатът от референдума е обвързващ за местните власти за бъдещите две години.

Въпреки че официално нямат имена, някои улици имат свои умалителни и неофициални имена, включително Бакервег (Пъят на пекаря), доста популярно име за улици в германските градове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 5 години

А в България референдум за нещо кога?

9

Онлайн-шоп вГермания

преди 5 години

Имам често проблеми с адреси без пощенски код и пр. Системата не може да печата фактури и др.

8

Додо

преди 5 години

ОК, печелиш наградата за неновина на деня с тази "публикация"!

fallback