fallback

За живота след трансплантацията и от какво зависи тя да е успешна?

"Качеството на живот е една от най-важните цели на транспландацията. Хроничните болести са много трудно съвместими с живота. Това са трудни операции. Първите усложнения настъпват в първите 3 месеца на операцията. Тогава се случва отхвърлянето на органа. Ако тези 3 месеца минат успешно, следва по-спокоен период", обясни ръководителят на център за органна трансплантация проф. Айхан Динчкан.

"Когато имаме полиорганна недостатъчност, и се правят комбинирани операции – това е много сложен процес. Тези операции може и поотделно да се направят. Черен дроб и байпас правим заедно. Панкреас и бъбрек правим заедно. За тази цел трябва да има недостатъчност и в двата органа", добави той в "Денят ON AIR".

Пред Bulgaria ON AIR медикът отбеляза, че вече съществуват трансплантации на матка. "Жените дори могат да раждат след това. Това е много сложна операция. Чуваме за 3D органите. Това засега са само оформени органи, без истинска функция. Турция е много успешна страна в органната трансплантация", посочи още проф. Динчкан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

умнокрасив българин

преди 5 години

До ОсманПравилното е да напишеш "умнокрасивите" българи, не само "умните". Обиждаме се иначе.

16

Осман

преди 5 години

Виж само коментарите на умните българи.

15

Анонимен

преди 5 години

Браво Хасане! Мъдрец си ти...

fallback