Снимка: Reuters

Политическата криза във Венецуела изглежда достига точката на кипене, а усилията на опозицията да свали от власт действащия президент Николас Мадуро не престават.

След масови протести срещу властите във Венецуела на 23 януари лидерът на опозицията Хуан Гуайдо се обяви за временен президент, а действащият държавен глава Николас Мадуро нарече това опит за преврат и скъса дипломатическите отношения със САЩ, които подкрепиха Гуайдо

Венецуелското външно министерство съобщи, че има договореност за преговори със САЩ, насочени към отваряне на офиси в двете столици, "които да се занимават с миграционните процедури и други теми от взаимен интерес при спазване на международното право", пише руското издание “Независимая газета”, цитирани от БТА.
Руски политически анализатори са на мнение, че макар създалата се политическа криза, Мадуро все пак има шанс да запази властта си и е твърде рано президентът социалист да бъде "отписан".

Още по темата

"За правителството му днес е критично важно да се задържи още няколко седмици" - тогава "протестът най-вероятно ще мине в бавнопротичаща форма", твърди Дмитрий Розентал, експерт по Латинска Америка.

По негови думи, обаче, напрежението ще бъде потиснато временно и след време проблемът отново ще ескалира. Изявленията на висши военни в подкрепа на Мадуро не му обещават стопроцентова лоялност от страна на армията, която е твърде нееднородна, смята Розентал.

Действащият президент има подкрепа сред народа - близо 30 на сто от избирателите. Това е "доста сплотен електорат", докато избирателите на опозицията са повече на брой, но разединени. А при сегашната продоволствена криза и тотална липса на стоки от първа необходимост разпределител на благата в страната все още е действащата власт. Това е доста силен лост, за да запази Мадуро народната подкрепа, изтъква експертът.

Според него във Венецуела "са невъзможни" нови избори, за каквито приканват ред европейски страни, тъй като подобен вот не е предвиден в конституцията на страната. Въпросът обаче "не е в това как ще минат изборите, а кой ще ги провежда, кой ще ги наблюдава", затова за Мадуро ще е крайно трудно да се разбере с опозицията и международната общност, пояснява руският експерт.

Самият Мадуро официално заяви, че европейските страни трябва да се откажат от ултиматума за насрочване на извънредни избори във Венецуела.

"Европа отново прави грешка спрямо Венецуела. Те игнорират нашата история, независимо от 200-годишната ни свобода. Ние се гордеем с нашата свобода, в нас тече кръвта на нашите освободители. Те са длъжни да се откажат от ултиматума, никой не смее да ни поставя ултиматуми", заяви Мадуро пред турската телевизия “Си Ен Ен Тюрк”.

 По думите на руския анализатор Розентал американците най-вероятно няма да се решат на пряка военна намеса във Венецуела .

"В момента на практика всички страни от региона се обявяват против подобни действия. В Латинска Америка е натрупан голям опит от американска интервенция и отношението към тези събития там е категорично отрицателно. Пък и защо им е на САЩ да се карат с целия регион?", риторично пита руският американист.

След скъсването на дипломатическите отношения официален Каракас няма да запорира дипломатическата собственост на САЩ и принудително да експулсира американските дипломати. Това заявява в интервю за "Известия" посланикът на Венецуела в Русия Карлос Рафаел Фариа Тортоса.

"САЩ търсят какъвто и да било повод за конфликтна ситуация - те ще чакат да дадем повод за обвинения, че нападаме техни дипломатически служители", пояснява той и заяви, че категорично отхвърля възможността сегашното венецуелско ръководство да подаде оставка.

По думите му страната не е докарана до това положение от самия президент МАдуро, а напротив - именно президента социалист заедно с правителството си е подготвил план за икономическо възграждане, разработван заедно с експерти от Русия, Китай и Турция.

Дипломатът обвинява за създалото се положение "безпрецедентното влияние и натиск на САЩ, които са собственик на международната финансова система".

Назначаването на Гуайдо за президент бе задължително условие, за да могат САЩ да минат към втората фаза от своя план - създаване на успоредно правителство, казва посланикът. Идеята е била те да признаят Гуайдо за президент, всички ресурси да се насочат към него, а те да запазят за себе си богатствата на страната.

"Армията и въоръжените сили остават основна опора на властите. Това означава, че независимо от неутешителните резултати от политиката му режимът на Мадуро може би ще запази способността за съпротива срещу промените", прогнозира пред "Комерсант" Харолд Тринкунас, експерт от Центъра за международна сигурност към Станфордския университет.

"В политически план Мадуро може да се задържи още няколко седмици, но все едно ще изгуби играта", смята обаче политологът Даниъл Хелингър от Уебстърския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase