Снимка: Pixabay

Според някои проучвания, средностатистическият потребител проверява телефона си 25 пъти на ден. Ала младежите от поколението Милениум далеч надминават тази бройка. Те взимат в ръце смартфоните си поне 150 пъти на ден и най-често проверяват социалните си мрежи. Разглеждат снимки в Instagram, проверяват кой какво е написал в Twitter преди да заспят и задължително минават през Facebook стената си, за да видят какво приятелите им са споделили там.

Още по темата

Но как се отразява това на психическото им здраве?

Като за начало, това да се сравняваме с другите, би довело до съмнение в самите нас. Всеки има набор от неща, за които се чувства несигурен.

Проучване на експерти от университета в Копенхаген показва, че повечето хора изпитват "Facebook завист", гледайки профилите на хора, които смятат за по-успешни. 

"Ние изграждаме чувство за значимост наблюдавайки как се справяме с живота спрямо останалите", обяснява доктор Тим Боно. Според него, щастието на хората зависи от една променлива величина, над която нямат контрол.

А като човешки същества, ние сме създадени постоянно да търсим контакт с другите и се опитваме да изковем връзка с тях. Но тази задача става все по-трудна с екраните, които са залепени постоянно за лицата ни.

Комуникацията с онлайн маските, които хората си създават става по-лесна от тази с истинските личности, които стоят зад тях. Но и не само. Когато видим снимка на която са всичките ни приятели, но ние липсваме, моментално ни залива чувство на самота и изолираност.

Бившият модел Стина Сандърс, която има 107 хил. последователя в Instagram обяснява точно това: "От личен опит знам, че имам страх от това да не изпусна нещо, да не изостана, когато видя снимки на моите приятели, които са отишли на парти.  Това ме кара да се чувствам самотна и разстроена".

От едно от проучванията става ясно, че почти при всеки, използването на Facebook не води до удоволствие, а до множество негативни чувства.

Фактът, че сме се сраснали със смартфоните си води и до проблеми с паметта. Ние не запомняме как даден момент е протекъл.

"Ако отделяме повече време на това как да направим перфектния кадър, за да се възхищават последователите ни в социалните мрежи, ни остава все по-малко да се възхищаваме на гледката със собствените си очи", обяснява доктор Боно. Той добавя, че взирането в телефоните отнема от щастието ни.

Използването на смартфон преди да си легнем отнема от съня ни. Повечето хора използват устройството си секунди преди да се отдадат на съня. А това прави идването на чаканата почивка още по-дълго.

"Чувствата, които Facebook ни е накарал да изпитваме, най-вече притеснение и завист, държат мозъка ни активен и трудно можем да заспим. А държейки телефона си само на сантиметри от лицето си пък ни кара да се чувстваме много изморени", категоричен е доктор Боно.

Дори и да сме си отпочинали добре, смартфонът в джоба ни може да ни накара бързо да се разсейваме. Проверявайки го на всеки 12 минути, ние търсим лесно забавление само на няколко клика разстояние, но не обръщаме пълно внимание на това, какво става около нас или какво ни казват хората.

Всичко това води до нестабилно психическо здраве, като най-честите заболявания са тревожност и депресия. За това доктор Боно, а и много други експерти препоръчват умереното използване на социалните мрежи.

А все повече младежи от поколението Z са изтрили своите профили, за да запазят мозъка и мислите си във форма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase