Снимка: pexels
fallback

Срокът на годност на храните има за цел да ориентира потребителите до какъв момент е безопасно да консумират определени продукти, въпреки че някои храни могат преспокойно да се ядат и след изтичането на препоръчителния срок.

Но има и продукти, които в никакъв случай не трябва да слагате в устата си, ако срокът им е изтекъл. Опасно е за здравето и може да предизвика сериозни проблеми.

Яйца

Яйцата са храна, която може да издържи 2-3 седмици в сурово състояние, но при условие, че се съхранява правилно и черупката не е нарушена. В противен случай дори преди изтичане на срока на годност те могат да се окажат заплаха за здравето, тъй като крият риск от зараза с различни бактерии.

Меки сирена

Твърдите сирена са зрели повече време и се считат за по-траен хранителен продукт, докато меките пресни сирена са с по-кратък период на годност. Не ги консумирайте след неговото изтичане или ако усетите нетипична миризма, защото те са хранителна среда за размножаване на бактерии. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Някой

преди 5 години

До шматкаЯвно не знаеш какви са номерата на големите вериги. Това в магазинчетата е просто шегичка, а триковете на големите - ето там е наистина страшно. Разбира се, те не си ги пишат на брошурите :)))

17

Анонимен

преди 5 години

Не купувайте храни, опаковани със стреч и етикетче на хвърчащо листче. Например еклери.

16

шматка

преди 5 години

До 11Много си прав.Как на запад с драконовските мерки за сигурност и глоби започващи от милион ни тровят а нашите тарикати са най честни.Вицове.Същото е и с двойния стандарт.Нашия търговец отива при производителя и иска невъзможно ниска цена.Производителя казва добре но ще е за сметка на качеството и нашия ОК няма проблем.Давай насам.Идва тук с тоя шит но понеже опаковката е същата надува цената като за редовна стока.

fallback