Снимка: БТА

Хиляди демонстранти излязоха в големите градове на Гърция и на границата с Р Македония, за да протестират срещу Преспанското споразумение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Още по темата

Пред парламента в Атина са протестираха над 2000 души, които скандираха "предатели" по адрес на депутатите, които утре ще гласуват договора в пленарна зала. В друга част на столицата 4500 привърженици на Комунистическата партия на Гърция също протестираха срещу договора. Полицията в Атина използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Стотици демонстранти блокираха основния граничен пункт с Р Македония за часове. Два протестни похода имаше и в Солун. Протести имаше в редица северни гръцки градове.

В Атина 1500 полицаи се грижеха за мерките за сигурност.

Гласуването на договора в парламента бе отложено от тази вечер за утре по обедно време.

Допитвания показват, че най-малко две трети от гърците са против договора, целящ да нормализира отношенията с Р Македония.

"С този договор ние даваме разрешение на друга страна да си присвои нашата култура и нашата история", казва в Атина 25-годишната демонстрантка Мария, предаде Франс прес.

Друг демонстрант на име Дионисос, казва, че правителството отново се снишава пред европейците и американците.

"По време на кризата гърците страдаха много и правителството взе много сурови мерки за икономии. По този национален въпрос, то също не се съпротивлява", казва демонстрантът.

Пенсионерът Бабис, участващ също в един от протестите, се пита как може правителството да върви срещу народа си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase