Снимка: pixabay
fallback

Facebook и Twitter могат да изработят и изчислят огромни подробности за личния ви живот, дори и никога да не сте ги ползвали, според ново изследване на учени от университета Върмонт и Университета на Аделаида.

С други думи - възможно е да се предскаже какво бихте казали, само чрез вглеждане в профилите на хората, с които излизате.

Изследването подкопава идеята, че личният избор е централна част на неприкосновеността на личния живот и че е възможно самостоятелно да се откажете от проследяването и събирането на данни от социалните мрежи.

Учените установиха, че е възможно да се използват съобщенията от осем или девет контакта на даден човек, за да се предскаже с 95% точност какво би могъл да публикува той по-нататък.

Това ни свежда до мисълта, че създаването на акаунт в социална мрежа като Facebook наистина означава, че предавате данни и за вашите приятели, пише Independent.

"Няма място за скриване в социалните мрежи", казва Люис Мичъл, съавтор на новото проучване.

Изследователите всъщност показват, че съществува математически лимит за това колко от предсказуемата информация за дадено лице може да се изчисли в социална мрежа. Но няма значение дали тази информация е предоставена от самото лице, или от някой друг.

"Не контролираме сами поверителността си на социалните медийни платформи", казва професор Джим Багроу.  "Вашите приятели също имат думата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

пол

преди 5 години

Надявам се да са регистрирали че съм прочел тази статия и засекли местоположението ми, а какво да кажем за Чичко Гугал, той дори е по напред с материала в светлини години.

33

някой си

преди 5 години

До Само си представетеРазбира се. На евреите това им е най-интересно - да ви слушат разправиите.

32

Трол

преди 5 години

Ало номера 31 и 32 внимавайте какво пишете! ЦРУ и МОСАД слушат и записват. После да няма Новичок по дръжката на входната врата!

fallback