Снимка: Nike News

Само четири години след като "трябваше" да бъдат създадени според филмът "Завръщане в бъдещето 2", Nike разкри маратонки, които разполагат със самозавързващи се "електрически връзки" (технологията "power lace"), както и светлинни диоди встрани на подметката.

Обувките, наречени Nike Adapt BB, са специално предназначени за баскетболисти и могат да бъдат затегнати или разхлабени с приложение на смартфон.

Новите обувки ще започнат да се продават в САЩ на 17 февруари и ще струват $350, пише Nike News.

Въпреки че засега са насочени към баскетболни играчи, компанията е обещала, че технологията "power lace" ще се използва за други модели в бъдеще.

Притежателите на такива обувки ще могат да програмират различни настройки, като например колко да са стегнати обувките им или в какъв цвят да светят диодите. Също така ще могат да преминават от, например, баскетболен режим, към по-удобен за условията само и единствено с помощта на техните телефони.

За да се захранват, обувките се нуждаят от презареждане.

Nike Adapt BB работи като разполага с персонализиран мотор и зъбно колело вътре в обувката, което ще усети напрежението, необходимо на крака на ползвателя, преди да се регулира.

Смята се, че якостта на опън на подметката може да издърпа 32 паунда сила (приблизително равна на стандартен парашутен шнур), за да закрепи крака на място.

С помощта на приложението си, носещите ще могат да персонализират цветните светлини на връзките, да проверят живота на батерията, както и да превключват между предварително зададените връзки на шнур в зависимост от това каква дейност извършват по това време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase