Снимка: архив "Булфото"
fallback

В България към момента работят 3578 акушерки, което е два пъти по-малко от нуждите на здравните заведения у нас. Това съобщиха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/.

Oще по темата

От асоциацията са решили да предоставят на акушерките в цялата страна безплатен курс за дистанционно продължаващо обучение. Всяка акушерка, с редовно членство в БАПЗГ, ще може да си избере курс и да получи кредитни точки за него, пише БТА.

БАПЗГ предлага 12 курса, сред които "Профилактика на рака на маточната шийка - роля на акушерката", "Промоция на здраве. Здравно образование", "Конфликти в здравеопазването", "Разпознаване симптомите на насилие", "Оценка на качеството на здравните услуги - подходи, методи и техники", "Управление на човешките ресурси в здравните грижи" и др.

Желаещите да се възползват трябва да се регистрират за избрания курс, в периода 1-14 февруари, включително.

Курсистите ще имат възможност да усвоят учебния материал в рамките на две седмици, като в края на курса трябва да попълнят изпитен тест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 5 години

Акушерката извършва дейности в областта на първичната профилактика, общите и специални акушерски грижи за бременните, раждащите, родилките и новородените и за жените с гинекологични заболявания, семейното планиране и др. За онези 80%, акушерката само помага при раждането.

7

Анонимен

преди 5 години

На баинден задължително се играе бабинтон.

6

Анонимен

преди 5 години

В България на година се раждат около 60 000 деца, което прави средно по 164 деца на ден. В България работят 3578 акушерки. Това означава, за раждането на едно дете се грижат 21 акушерки. Това ако е малко здраве му кажи.

fallback