Няколко случая на починали родилки, наредени като че ли от съдбата един след друг, шокираха обществото и отново разделиха хората на две емоционални групи. Стана ясно, че не всички в съсловните организации - лекари, акушери и рехабилитатори, са равни, а това изкарва на протест всички медицински служители. Какво искат?

Само преди часове, според публикувани разговори между починалата в Сливен Ренета и нейна приятелка, тя твърди, че е била натискана и върху нея е било скачано. Отговори на въпросите дали това е вярно все още няма. Леталният край обаче е факт, а пропастта между медицински лица и пациенти става все по-голяма.

Колко често има усложнения по време и след раждането и наистина ли се прилага този физически натиск над родилките?

"Методът е описан и се прилага, но само по компетентен начин, който е съобразен с условията. Той действително помага и не е забранен в България. Много европейски страни го отричат. При него лекарският екип мануално подава тласък, за да може бебето да излезе, ако жената няма контракции. Ситуацията показва, че този метод води до подобни изходи", заяви в студиото на "Директно" по Bulgaria ON AIR Павлина Герина от Алианса на акушерките в България.

По думите и той би могъл да е максимално ограничен в България и търпеливо да се изкача естественият родов механизъм, за да се избегне този натиск и евентуална смърт или травми.

Проблемите в системата на здравеопазването са факт. Според Герина това се дължи на невъзможността да се работи екипно, в спокойна среда и всяка професия да бъде защитена.

"В момента всички професии са в една обща сфера на здравни грижи. Ние сме акушерки и това ни различава както от медицинските сестри, така и от фелдшерите. Искаме да работим по различни стандарти, които да бъдат наложени в България", коментира още Герина.

И трите съсловни организации - акушери, фелдшери и рехабилитатори не са съгласни с предстоящите промени в закона, които предвиждат професиите в системата на здравеопазването да бъдат организирани под един общ знаменател - този на асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

Те искат за бъдат направени ясни разграничения на всяка една група, която да има свое представителство и делигирани права. Ако това не се случи, техните опасения са, че няма да бъдат добре представени, а това от друга страна, няма да доведе до решения на проблемите в системата.

Какво е решението?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase