Снимка: Dnes.bg
fallback

Министерството на финансите готви мерки за раздвижване на "спящите" акции от масовата приватизация.

Ведомството публикува за обществено обсъждане Концепция за личните сметки на физически лица, водени от "Централен депозитар" АД.

Oще по темата
Срокът за изразяване на мнения и становища по нея е 30-дневен и приключва на 15 февруари.

В концепцията са разписани конкретни действия за решаване на проблеми, натрупани и обсъждани многократно от инвестиционната общност по темата. Предвидено е провеждането на широкомащабна информационна кампания, насочена към притежателите на ценни книжа, които могат да бъдат търгувани публично.

Целта е да се активизират акционерите, в рамките на предварително определен срок от една година, да предприемат действия по прехвърлянето им от лични сметки към подсметки при инвестиционен посредник.

След изтичане на този срок акциите, дефинирани като "спящи", ще се прехвърлят в специално създаден за целта инвестиционен фонд. Срещу книжата си лицата ще получат дялове от фонда, равностойни на притежаваните от тях акции.

Предвижда се след изтичане на 5-годишен срок, в случай че лицата продължат да проявяват незаинтересованост, паричните средства, съответстващи на непотърсените дялове, ще бъдат внесени в полза на обществения интерес.

В рамките на предвидената информационна кампания и неактивните притежатели на акции в непублични дружества от масовата приватизация ще бъдат насърчени да активизират своето участие в тях.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 5 години

Как пък няма един коментар, където да ни каже какво да правим с акциите, които вече сме видяли, че имаме в посочения сайт. Каква е работата на инв. посредник -не само да ти каже какви фин. инструменти имаш при проверката в сайта а и как да боравиш с тях.

22

Анонимен

преди 5 години

Как допуснахме простотията и наглостта да ни управляват вече 10 години?

21

Анонимен

преди 5 години

Ето #КОЙ ще спечели - инвестиционните посредници, шефовете на бъдещия общ фонд, администрацията и евент.Горанов, който ще гушне непотърсените бонове. А ние ще плащаме още таксички за да получим "тоалетна хартия". Това е поредната бандитска идея.

fallback