Снимка: Pixabay
fallback

2018 година беше тежка за технологичните компании, които се изправиха пред множество трудности по отношение защитата на личните данни на своите потребители. През 2018 научихме много за отговорността, която трябва да поемем за информацията, която споделяме.

Каква ще бъде 2019?

Анализаторите прогнозират, че новите тенденции в технологичния сектор веднъж завинаги ще сложат край на истината такава, каквато я познаваме.

Във фокуса на вниманието продължава да е информацията – малка дума, която изцяло променя света, в който живеем и едва ли си даваме сметка колко много информация произвеждаме ежедневно – от всички уреди с гласова команда, които използваме, до така наречения "интернет на вещите" до всички свързани едно с друго устройства, които използваме за свое удобство.

Постепенно, обаче, с помощта на изкуствения интелект и машинното обучение ще променим начина, по който събираме, съхраняваме и анализираме тази информация, смятат експерти.

Изкуственият интелект може да се превърне в много мощен и същевременно полезен инструмент, с помощта на който да подобрим грижата за собственото си здраве и дори да се борим с климатичните промени. Ако обаче попадне в грешните ръце, изкуственият интелект може да се окаже и изключително опасен – да застраши финансовите пазари, демокрацията и вярата ни в истината.

Oще по темата

Ако информацията попадне в грешните ръце, може да се застраши дори световния мир.

Фалшивите новини е нещо, с което всички продължават да се борят усилено. Неистините продължават да заблуждават потребителите в социалните мрежи. Една от новите възможности, които се появиха благодарение на развитието на технологиите, са дълбинните фалшификати – манипулирано видео съдържание, в което буквално нечии думи се слагат в чужда уста. Това се случва с помощта на технология, която сменя лицето във видеото с чуждо.

Анализаторите смятат, че през 2019 година злонамерените дълбинни фалшификати дори ще доведат до избухване на геополитически конфликти, пишат от BBC.

Явлението е сравнително ново, но за сметка на това се развива с огромна скорост. Така става все по-трудно измамата да се улови не само с просто око, но и с помощта на дигитални инструменти. Анализаторите представят дори ужасяващи сценарии, в които световни лидери уж обявяват война на друга държава или пък разпространяват сериозна пропаганда, която може да има пагубни резултати.

Ако вече не можем да вярваме не само на онова, което четем, но и на онова, което виждаме със собствените си очи, то идва ли края на истината такава, каквато я познаваме, питат анализаторите.

Андрю Цончев, който управлява сектор "Технологии" в компанията Darktrace Industrial, занимаваща се с кибер сигурност, смята, че манипулирането на общественото мнение ще се превърне в много по-голям риск, отколкото хакването на техните устройства. Според него постепенно контролирането на информацията ще стане много по-важно от това данните просто да бъдат откраднати.

Анализаторите предвиждат, че през 2019 година ще се случи първата организирана хакерска атака, която ще бъде направена с помощта на изкуствен интелект и за пръв път ще бъде съборена компания от индекса FTSE 100 – английският борсов индекс, който включва стоте компании с най-голяма пазарна капитализация, търгувани на борсата в Лондон.

Експертите по киберсигурност смятат, че ще бъде разработен вирус от ново поколение, който ще бъде задвижван от изкуствения интелект. Системите ще бъдат заразени абсолютно незабелязано, вирусът постепенно ще се адаптира към средата и така съвсем необезпокоявани криминални лица ще могат да събират информация, докато в един момент не удари цялата компания.

Единственият начин да се борим с изкуствения интелект е с помощта на изкуствен интелект, смятат анализатори. Борбата ще бъде между машини, а човешкият вид ще бъде отстрани само за да помага.

Нещата не изглеждат чак толкова лоши. Без да подозираме, в пространството даваме и много информация за здравния си статус. Мнозина смятат, че ако изкуственият интелект бъде приложен в тази сфера, то това може да доведе до цяла нова ера на персонализираната медицина.

Анализаторите смятат, че до средата на 2020 г. здравословното състояние на 2/3 от пациентите по света ще бъде следено от изкуствения интелект, независимо дали става въпрос за диагностициране, лечение или обикновена административна дейност.

Компютрите, които използват тези нови технологии към момента, стават все по-добри в анализирането на изображения, диагностициране на ракови заболявания и идентифициране на молекули, които могат впоследствие да се превърнат в животоспасяващи лекарства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

може

преди 5 години

До бай ТанасЗаводите за пилета се управляват от изкуствен интелект!А колко е интелигентен е вече друг въпрос!

41

икономист

преди 5 години

До смехукоСмешното в случая е, че нито ти, нито хората от Boston Dynamics, няма как да знаете какво ще се случи след 50 години, да не говорим за след 100! Ако направиш успешна прогноза, за това как ще се развие науката и технологиите за такъв голям период, със сигурност ще получиш нобелова награда! Даже и паметник от злато ще ти направят.Развитието на технологиите, свързани с изкуствения интелект, зависят до голяма степен от напредъка в изучаването на човешкия мъзък и начина по който работи.

40

дърт

преди 5 години

До Анонимен 37Не плагиатствам по простата причина, че не гледам тези "гениални" филми, които гледаш ти.

fallback